Gigaforrás környezetvédelemre

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) összesen 341,56 milliárd forint értékben indít pályázatokat kedden az Új Magyarország Fejlesztési Terv környezetvédelmi és energia operatív programja (KEOP) keretében - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
Vágólapra másolva!

A 10 pályázati jogcímre elsősorban önkormányzatok, valamint állami és civil szervezetek jelentkezhetnek, ebben a fordulóban a vállalkozások közül legfeljebb csak az energetikai profilúak jöhetnek szóba.


Bajnai Gordon közölte: a kormány hamarosan olyan indítványt terjeszt a Parlament elé, amely az önkormányzatok számára a pályázáshoz szükséges, többnyire 10-30 százalék önerő előteremtésében segít. Az önkormányzatok a szükséges pénzt a Magyar Fejlesztési Bank 25 éves futamidejű hiteleiből tudják majd biztosítani úgy, hogy a költségvetés az első öt évben, azaz a projektek átlagos megtérülési ideje alatt a kamat 75 százalékát átvállalja - tette hozzá.

Sokat kapnak a szennyvizesek

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kifejtette, hogy a megjelenő pályázatok összkeretéből 188,6 milliárd forint szennyvíztisztítási projektekre, 59,3 milliárd forint hulladéklerakók rekultivációjára, 56,3 milliárd forint ivóvíz-minőségi fejlesztésekre, 13,3 megújuló energiával kapcsolatos beruházásokra jut. Energiahatékonyság javítására két jogcímen 9,6 milliárd forintot, természetvédelmi projektekre három jogcímen 8,3 milliárd forintot, környezetvédelmi célú informatikai fejlesztésekre pedig 6,62 milliárd forintot lehet elnyerni - mondta Fodor.

Az NFÜ a most megjelenő pályázatok forrásait a KEOP 2007-2013-as időszakának első két évi időszak terhére biztosítja. A teljes KEOP-ot Brüsszel összesen mintegy 1332 milliárd forint támogatási forrással hagyta jóvá, ebből mintegy 550 milliárd forint a 2007-2008-as keret (a KEOP első kifizetései jövő év folyamán várhatóak). A kedden megjelenő pályázati kör után az NFÜ novemberben és januárban hirdeti ki az első két év fennmaradó jogcímeit. A legközelebbi körben a KEOP-on belül elsősorban hulladékgazdálkodási és árvízvédelmi pályázatok jelennek meg.