Közeledik az 50 forintos tojás

Vágólapra másolva!
Nem bírnak a takarmány árakkal a gazdák, ezért úgy döntöttek a napokban, ismét 15 százalékkal emelik a tojás árát. Így az darabonként 35-38 forint lesz. Ha a szaktárca nem hoz be hamarosan az árak megfékezésére az országba nagyobb mennyiséget, akkor karácsonyra 50 forintos tojásból kell majd a beiglit sütni - vélik a szakemberek. Évente 300 tojást eszik egy átlag magyar ember.
Vágólapra másolva!

A madárinfluenza miatt nem csak Európában, hanem világszerte kevesebb tojást termelnek, mint korábban, mivel kevesebb tyúkot tartanak - mondta lapunknak Földi Péter, a Magyar Tojásszövetség titkára. A szakember szerint mostanra csaknem hiány alakult ki a tojáspiacon. A kínálat csökkenése mellett a takarmány is jóval többe kerül, ráadásul minden egyéb költség is emelkedett - írja a Napi Gazdaság.

Az év első felében jellemző, 13 forint körüli önköltség ma már 18 forint, ráadásul sokan további emelkedéstől tartanak.
Földi szerint egyre több magyarországi tojástermelő a tevékenysége felhagyását mérlegeli. A piaci folyamatok alapján csak azok maradnak talpon, akik rendelkeznek földdel, legalább részben maguk termelik meg a takarmánynakvalót és van keverő-berendezésük is. Magyarországon jelenleg mintegy tizenöt nagyobb tojástermelő működik, ezek adják a héjastojás-piac körülbelül 70 százalékát.

A termelés mélyrepülése maga után vonja a fogyasztói árak emelkedését is - mondja Földi, konkrét árat azonban nem említett. Piaci információk szerint akár 50 forintra is emelkedhet a tojás fogyasztói ára; Nyugat-Európában ugyanis már ott tart. Magyarországon jelenleg 30 forint körüli áron lehet csak tojást vásárolni az üzletekben. Ráadásul az árakat a behozatal sem tudja féken tartani, mert míg korábban a tojás bolti forgalmának 20-25 százaléka import volt, jelenleg nem lehet olcsó tojást vásárolni külföldről sem.

A költségekben a takarmány drágulása miatti 25-30 százalékos növekedés legalább 50-60 százalékos fogyasztóiár-növekedést okoz, a kukorica-betakarítás pedig még nem fejeződött be, de már annak ára is 55 ezer forint körül van tonnánként. A termelői árak a fogyasztói áraknak legfeljebb a felét teszik ki, a többi a csomagolás, szállítás - mondja Thury Attila, a MoháCsibe Kft. ügyvezetője, a Magyar Tojásszövetség elnöke. Véleménye szerint kormányzati segítség - főként az áfa csökkentése - nélkül a további tojásár-emelkedés elkerülhetetlen.