Jövőre sem tudunk többet vásárolni

Vágólapra másolva!
Jövőre nem kell számottevő megszorításokra számítani, ugyanakkor a konszolidáció eredményeként már kissé nőhetnek is a bérek - mondta a pénzügyminiszter szerdán a kormány ülése után, amelyen a kabinet első olvasatban tárgyalta a 2008. évi költségvetést. Jövőre nem nő a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj mértéke sem - hangsúlyozta Veres János.
Vágólapra másolva!

Pontos számokat a 2008. évi költségvetésről csak jövő hét szerdán hoznak nyilvánosságra, amikor véglegesítik a javaslatot - mondta Veres János, hozzátéve: utána pénteken már szeretnék benyújtani a tervezetet a parlament elé.

A kormány 2,8 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés, 4,5 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tartalmaz, a korábbi 4,3 százalék helyett. A deficit mérséklésének fő forrásaként a megerősödő befektetői bizalom miatt csökkenő kamatterheket nevezte meg Veres.

A pénzügyi tárca vezetője jövőre stagnáló fogyasztással és bérekkel számol, bár ez utóbbiak kicsit nőhetnek is szerinte. A 2008-as költségvetést továbbra is meglehetős szigor, fiskális fegyelem fogja jellemezni, aminek eredményeképp 2009-ben elérhető lesz a 3 százalékos inflációs szint és a 4 százalék körüli GDP-növekedés.

A jövő évi költségvetés jelentős, az államháztartás 0,5-1 százalékát kitevő tartalékokkal rendelkezik majd, összege valamivel az idei 220 milliárd forint felett lesz. Ha az intézmények negyedéves elszámolási fejezetei fegyelmezett gazdálkodást mutatnak, felhasználhatók lesznek a fejezeti egyensúlyi tartalékok (összesen mintegy 85 milliárd forint). A központi egyensúlyi tartalék összege 20 milliárd forint lesz - mondta Veres.

A pénzügyminiszter szerint a 2008-as büdzsé tervezetének legfontosabb üzenete az, hogy jövőre már nem csökkennek a reálbérek, sőt egy szolid emelkedés is elképzelhető. További pozitívum, hogy az EU-forrásokból részesülő fejlesztések forrásai megduplázódnak az idei évhez képest.

A társadalombiztosítási alapok egyenlege a nullához közeli szintre várható, a nyugdíjalapok részére azonban 2008-ban is több százmilliárd forintos költségvetési hozzájárulás szükséges.

A kulturális célú kiadások, támogatások nagyjából az idei szinten maradnak, de 2008-ban elindul néhány olyan nagyobb projekt is, amelyek többmilliárdos többletforrással számolhatnak (Budai Vár rekonstrukciója, Szépművészeti Múzeum felújítása).

Kérdésre válaszolva Veres János elmondta, jövőre nem tartanak szükségesnek a 2006-os, 2007-es évihez hasonló szintű létszámleépítéseket a költségvetési szférában. Szintén kérdésre válaszolva Veres János közölte, nincs szó a különféle elvonások emeléséről, a vizitdíj, kórházi napidíj, tandíj tehát az idei szinten marad. "Ha valaki ilyet mond, az vagy félre van vezetve, vagy félre akar vezetni" - mondta Veres János, utalva Orbán Viktor Fidesz-elnök előző nap elmondott beszédére.

Az adókkal kapcsolatban a pénzügyminiszter közölte, jövőre szeretnének a többletbevételekből egy részt visszajuttatni az adózóknak. Az adótörvényekről már számos egyeztetés volt, a kormány jövő hét szerdán tárgyal a kérdésről, és döntés is a következő napokban várható - mondta. Szeretnénk, ha az adórendszer egyszerűbb lenne, kevesebb sorban állással - tette hozzá a pénzügyi adminisztráció vezetője.

A Fidesz szerint tovább mélyül a válság

A 2008-as költségvetés tovább mélyíti a gazdasági és szociális válságot - reagált a párt alelnöke a pénzügyminiszter szavaira. A kormány a jövő évi költségvetésben sem kínál az emberek számukra perspektívát - fogalmazott Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke. Az ellenzéki politikus szerint a nyilvánosságra került számok alapján elmondható, hogy tovább mélyül a gazdasági és szociális válság, az ugyanakkor nem látható, a kormány milyen kiutat keres ebből a helyzetből.