Megtévesztő bankokat meszelt el a GVH

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal 20 millió forintra bírságolta a Citibank Zrt.-t, 15 millió forintra a K&H Bankot és 2 millió forintra az Erste Bank Hungary Nyrt.-t, mert a bankok a hitelkártyáikat népszerűsítő tájékoztatással megtévesztették a fogyasztókat.
Vágólapra másolva!

A K&H Bank 2003-ban egyes piaci tájékoztatásaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon közölte, hogy hitelkártyáit a fogyasztó "akár 45 napig kamatmentesen használhatja" - áll a határozat indoklásában. A Citibank 2002 márciusában, az Erste Bank pedig 2005 novemberében járt el hasonlóan.

A pénzintézet egyes hitelkártyáira vonatkozó kamattájékoztatása azért minősült jogellenesnek, mert nem tájékoztatta a fogyasztókat arról a lényeges körülményről, hogy a hitelkártyához kapcsolódó kamatmentesség csak bizonyos feltételek teljesülése esetén valósulhat meg. A kamatmentesség ugyanis attól függ, hogy a fogyasztó a rendelkezésére álló, meghatározott határidőn belül megfizeti-e a hitelkeretét terhelő összes tartozását, azaz vásárlások, készpénz felvételek, kamatok, költségek és díjak együttes összegét.

A K&H Bank jogi képviseletét az ügyben ellátó Barakonyi Zoltán, a Martonyi és Kajtár iroda ügyvédje elmondta: mivel indokolatlannak tartják a hivatal döntését és alaptalannak a bírság összegét, ezért azt várhatóan megtámadják a Fővárosi Bíróságon, miután megkapták a GVH írásos határozatát. A Citibank jogi képviselője egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a pénzintézet megtámadja-e a GVH határozatát a Fővárosi Bíróságon. Az Erste Bank jogtanácsosai elmondták, hogy csalódottak, mert nem számítottak bírságra. Meggyőződésük szerint ugyanis az Erste Bank tisztességesen tájékoztatta az ügyfeleket a hitelkártya feltételekről, és a GVH versenytanácsának határozata is elismerte, hogy az eljárásban a pénzintézet együttműködött a hatósággal.