Jövőre csúszhat a nyugdíjpénzek jóváírása

Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy csak jövőre lesz naprakész nyugdíjpénztári egyenlege a magánnyugdíjpénztári tagoknak. A pénztárak ugyanis arra hivatkoznak, hogy az állami dolgozókról még mindig nem kaptak bevallásokat, pedig ők a teljes taglétszám 30-40 százalékát érintik. Az APEH viszont azt mondja, ők már mindent rendben küldenek, így rajtuk nem múlik semmi.
Vágólapra másolva!

Talán egy év elég lesz arra, hogy tisztába kerüljenek az egyéni magán-nyugdíjpénztári számlák, bár most még semmi biztosat nem lehet tudni - tudta meg az [origo] a nyugdíjpénztárakhoz intézet körkérdéséből. Egy biztos jelenleg nem tudnak a pénztárak felvilágosítást adni arról ügyfeleiknek, hogy mennyi pénzük van. Az ügy kényes, amit jól jelez, hogy az [origo] megkeresésére a magán-nyugdíjpénztáraknál csak név nélkül voltak hajlandók nyilatkozni, míg az adóhivatal egy rövid kétmondatos választ küldött, s ennél többet nem akartak mondani. Mindkét fél részéről nem hivatalosan azt mondták: nem akarják megsérteni a másik felet.

Mi okozza a gondot?

A kormány döntésének megfelelően 2007 elejétől az adóhivatal vette át a nyugdíjpénztári befizetések kezelését. Ennek oka, hogy korábban nagyon sok munkáltató ugyan levonta a bérekből ezeket az összegeket, azonban azt már nem fizette be a nyugdíjpénztáraknak. Márpedig egy csődbement cégnél, amelyiknek nem maradt vagyona nem lehet ezeket utólag behajtani, ami komoly veszteséget jelenthet annak aki ebből számít a nyugdíjának egy részére. Ennek a megoldására találták ki, hogy az összes adó és járulékkal együtt ezt is az adóhivatal szedje be, így egy helyen összesítve az adatokat nehezebb kibújni a fizetési kötelezettség alól a munkáltatónak.

Korábban valóban sok gond volt a munkáltatói befizetésekkel, amire jó megoldás, hogy egy helyen szedik be ezt a járulékot is a többivel - mondta el az [origo]-nak az egyik nyugdíjpénztár vezetője. Így az ötlet jó, csak a megvalósítással vannak gondok, miután a befizetések ugyan jönnek a pénztárakhoz, ezt azonban a bevallások hiányában nem tudják szétosztani az egyéni számlákra.

A hozamokat megkapják az ügyfelek

Azért tehát senkinek sem kell aggódni, hogy nem írják jóvá a hozamokat a számlájukon. Az egyik vezető beosztású magán-nyugdíjpénztári vezető ugyanis az [origo]-nak azt mondta: jelentős pénz érkezett be hozzájuk, amit természetesen már be is fektettek, és ezek hozamát megkapja mindenki, ha végre naprakész lesz a nyilvántartás. A nyugdíjpénztárak egyébként évente egyszer hozzák nyilvánosságra eredményeiket, ami nem is volt rossz, hiszen az elmúlt öt évben az inflációnál jóval magasabb hozamot értek el. A fogyasztói árak emelkedése tavaly 3,6 százalék volt, az utóbbi öt év mértani átlaga pedig a felügyelet számításai szerint 5,22 százalékot tett ki. A pénztárak zöme viszont öt év alatt évi 3-5 százalékkal, tavaly pedig 9-14 százalékkal magasabb hozamot ért el a pénzromlás üteménél.

Mikorra lesz rend?

Az általunk megkérdezett pénztáraknál nem volt összhang abban, hogy mikorra is lehetnek rendben az egyéni számlák. Az egyik pénztári vezető azt mondta: néhány hete már értékelhető adatokat kapnak a hivataltól, így legkésőbb az év végére meglesznek az egyéni kimutatásokkal. Egy másik nyilatkozó is azt mondta, hogy most már sokkal jobb a helyzet, nem biztos azonban, hogy év végére minden rendben lesz. Ennek oka, hogy az egyéni, és kiemelt adózok nélkül is még mindig csak 80 százalékos a bevallások aránya amit megkapnak, e két kategóriával együtt azonban még rosszabb a helyzet.

Megkerestük az adóhivatalt is, hogy mi az ő álláspontjuk részletes kifejtést azonban a már említett ok miatt nem kaptunk. Az adóhivataltól kapott hivatalos válasz ez volt: "A magán-nyugdíjpénztári befizetések már az év elejétől kezdve zavartalanul átutalásra kerültek a magánnyugdíjpénztárakhoz, így alaptalan minden ezzel ellentétes állítás. Júniustól az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatások (a járulékbevallások törvény által meghatározott egyed adatainak elektronikusan átadása) is zökkenőmentesen folynak."

Ennek ellentmond viszont, hogy a pénztárak az első bevallási adatokat júliusban kapták meg a tájékoztatásuk szerint. A végleges bevallási adatszerkezet, melyben az APEH átadja az adatokat szintén július elején érkezett. A fejlesztéseket az adatok fogadására, feldolgozására pedig csak ezután tudták megkezdeni a pénztárak.

Ráadásul mostanáig csak a foglalkoztatói bevallások érkeznek. Az egyéni vállalkozók, őstermelők, a Magyar Államkincstár, a katonaság, a rendőrség számfejtési körébe tartozó intézmények bevallásai még nincsenek a nyugdíjpénztáraknál, pedig ez utóbbiak a teljes pénztári tagság 15-20 százalékát teszik ki. Sok esetben előfordul, hogy az APEH valamilyen más adónemen elkövetett hiba miatt a foglalkoztató bevallását hibásnak minősíti és ezért nem ad adatot a nyugdíjpénztári tagokról. Ez a tagság további 15-20 százalékát teszi ki.

Nem működik még a hibás, hiányos bevallások javításának folyamata sem, és ha ezeket is belevesszük a "rend" fogalmába, akkor az egy év is elég optimista becslésnek tűnik - mondták el a nyugdíjpénztáraknál.

Márciusban kötötték meg a megállapodást

Már megállapodás is későn született meg, hiszen több határidő módosítás után a Magyarországon működő 20 magánnyugdíjpénztár márciusban kötött együttműködési megállapodást az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal (APEH) az elektronikus adatszolgáltatásra való áttéréssel kapcsolatban. Az első bevallási és befizetési határidő február 12. lett volna.

A megállapodás alapján a munkáltatóknak a 2007. január 1-je utáni időszakra esedékes magánpénztári bevallásokat már nem a pénztárakhoz, hanem az állami adóhatósághoz kell küldeniük, méghozzá elektronikusan, a tagdíjakat pedig a Magyar Államkincstárnál (MAK) pénztáranként megnyitott számlákra kell befizetniük. A változás 2,5 millió pénztári tagot és mintegy 117 milliárd forintnyi tagdíjat érint. A MAK a beszedett tagdíjat naponta, automatikusan utalja az arra jogosult pénztáraknak. A magánnyugdíjpénztárak számára az APEH havonta - a bevallást követő hónap utolsó napjáig, vagyis első ízben jogszabály szerint március 31-éig - szolgáltat adatokat a pénztári tagok számlájának vezetéséhez. A bevallási adatok és az adóazonosító jel mellett a társadalombiztosítási azonosítót is továbbítják.