Százmilliárdot követelhetnek az orvosok

Vágólapra másolva!
Ha valamennyi egészségügyi dolgozó perre menne elmaradt ügyeleti díja miatt, az akár százmilliárd forintjába is kerülhet az államnak. Az érintettek többsége azonban nem megy bíróságra, a most futó eljárásokban csupán, összesen alig százmillió forintot követelnek a munkáltatóktól.
Vágólapra másolva!

Jóllehet az egészségügyi dolgozók elmaradt ügyeleti díjainak kifizetésére irányuló, eddig véget ért bírósági eljárásoknál valamennyi felperes sikerrel járt, ám az érintettek többsége mégsem él a jogorvoslat e lehetőségével - írja a Napi Gazdaság.

A gyógyítók az európai irányelvek betartása kapcsán indítottak pereket, amelyekben 2004. május 1-jéig, az uniós csatlakozás időpontjáig visszamenőlegesen kérik az ügyeletért kifizetett és az európai előírások szerint járó díjak különbözetét. A magyarországi szabályozás idén július előtt ugyanis nem vette figyelembe azt a direktívát, amely szerint az ügyelet teljes időtartama munkaidőnek számít és ennek alapján kell díjazni.

A nyári törvénymódosítással viszont Magyarország teljesítette uniós kötelezettségét, az új szabályozás az ügyeleti idő teljes időtartamát munkaidőként definiálja. Ezzel elvileg minden rendben van - mondta lapunknak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára. Gyenes Géza szerint azonban a napi gyakorlatban még várni kell a helyzet rendezésére, ugyanis a még most is érvényes munkáltatói szerződéseket jellemzően a régi szabályok alapján fogalmazták és sok helyen nem kötöttek új megállapodásokat.

A kamarához érkezett visszajelzések alapján általános, hogy miközben a kötelezően elrendelhető túlmunkánál betartják a szabályokat, az ügyelet díjazása igencsak vitatott. Az orvosok sérelmezik, hogy a normál órabérüknek mindössze 70-90 százalékát kapják ügyeleti díjként (bár elvileg ettől felfelé el lehetne térni). Ez korábban 110-120 százalék volt, igaz, nem az ügyelet teljes időtartamára vonatkozóan.

Gyenes több tucat perről tud, amelyekben az egészségügyi dolgozók az elmaradt ügyeleti díjak kifizetését követelik; a bírósági eljárások tárgya összesen csaknem százmillió forint lehet. Az eddigi nyertes pereknél, dolgozónként átlagosan több mint egymillió forintot ítélt meg a bíróság. A MOK legutóbb 2005-ben készített felmérést az elmaradt ügyeleti díjakról, több mint 40 milliárd forintra becsülték az akkori követelést.

Becslések szerint, ha valamennyi érintett bírósághoz fordulna és nyerne, csaknem 100 milliárd forint járna az ágazatban dolgozóknak. Az orvosok több mint 90 százaléka azonban nem akarja perre vinni követelését. A passzivitás hátterében főként az egzisztenciaféltés áll, mivel a doktorok nem az államot, hanem a munkáltatójukat kénytelenek perelni - mondta Gyenes.