Télen tíz százalékkal drágulhat a gáz

Vágólapra másolva!
Szakértői számítások alapján a kormányzat jövő év elejével mintegy 5-10 százalékos gázáremelésre készül. Rászorultságtól függően ez kisebb kiadásnövekedést jelenthet, de erről egyelőre csak az tudható, hogy a támogatás igényléséhez újra végig kell járni az év eleji tortúrát.
Vágólapra másolva!

Az emelés két tényezőből áll. Az egyik a termék alapára, amit központilag hirdet ki a gazdasági miniszter. Legalábbis, amíg nem szabadítják fel a tarifákat; ez állítólag 2008 közepén várható. Az alapár változtatásakor elsősorban a nemzetközi energiaárakat kell figyelembe venni - írja a Népszabadság.

De rárakódik egy speciális tétel is: 2004-ben ugyanis, az akkor még Mol-kézben lévő központi gáznagykereskedő titokban megállapodott a kormánnyal, hogy az áremelés tompítása érdekében több mint 100 milliárd forintos költségüket ne akkor, hanem idén terheljék a gázfogyasztókra.

Mivel tavaly év végén a nemzetközi olajárak estek, a kormánynak voltaképpen szerencséje volt: a "hitelt" az ár csökkentésének elmaradásával kezdtük visszafizetni. A napokban a felek arról nyilatkoztak, hogy a tartozásnak mintegy fele még fennáll. A szerencsés időszak azonban már a múlté: a nemzetközi olajárak az év során lassan visszakerültek a magasnak számító, hordónként 70 dollár feletti szintre.

Sokan azonban ennél kevesebb vagy akár nagyobb áremelkedéssel is számolhatnak attól függően, miként változik januártól a gázártámogatási rendszer.