Törvény az árutőzsdei szolgáltatókról

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter benyújtotta szerdán a parlamenthez a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályozásáról szóló törvényjavaslatot.
Vágólapra másolva!

A tervezet legfontosabb célja az európai szabályokkal való összhang megteremtése, hogy a hazai székhelyű vállalkozások helyt tudjanak állni az erősödő versenyben, a befektetők pedig döntéseiket világos, a többi európai országéval közel azonos szabályozási környezetben, megfelelő információk birtokában hozhassák meg - derül ki a javaslat indoklásából.

Befektetési szolgáltatási tevékenységet a tervezet szerint alapvetően csak befektetési vállalkozások vagy hitelintézetek végezhetnek, néhány kivételtől (például befektetési alapkezelők) eltekintve.

A befektetési szolgáltatási tevékenység és kiegészítő szolgáltatás végzéséhez felügyeleti engedély szükséges, ha pedig a cég székhelye nem uniós tagállamban vagy az EGT-hez tartozó államban van, csak fióktelepen keresztül nyújthat ilyen szolgáltatást.

Újdonság, hogy a befektetési tanácsadás a befektetési szolgáltatások körébe kerül, így az erre vonatkozó tájékoztatási és egyéb befektetővédelmi szabályok is szigorúbbak. A pénzügyi eszközök esetében új fogalom az elhelyezés (placement), amely lényegét tekintve a tőkepiaci törvény szerinti forgalombahozatalt, vagy nyilvános értékesítésre történő felajánlást takarhat.

Új az is, hogy a pénzügyi eszközök közé soroltak egyes árualapú határidős, opciós és egyéb származtatott ügyleteket is, valamint, hogy megjelennek olyan különleges származtatott ügyletek is, amelyek például éghajlati változók, gazdasági statisztikák változásához kapcsolódnak.

A befektetési szolgáltatási tevékenység értelmezéséből eltűnik a nyereségérdekeltség. A befektetési vállalkozással szemben támasztott induló tőke követelmény attól függ, hogy milyen tevékenységekre kér engedélyt a felügyelettől, illetve, hogy az ügyfelek pénzügyi eszközeit és pénzeszközeit kezeli-e.

A befektetési vállalkozásnak tevékenysége megkezdéséhez a továbbiakban ismertetett kivételektől eltekintve legalább 730 ezer euró összegű induló tőkével kell rendelkeznie.

Ha a befektetési vállalkozás megbízás felvételére és továbbítására, az ügyfél javára történő megbízás végrehajtására és portfoliókezelésre jogosító engedélyt szerez, és az ügyfél pénzügyi eszközeinek valamint pénzeszközének kezelésére jogosult, legalább 125 ezer euró, ha az utóbbira nem jogosult, legalább 50 ezer euró induló tőkével kell rendelkeznie.

Amennyiben a befektetési vállalkozás megbízás felvételére és továbbítására vagy befektetési tanácsadásra jogosító engedélyt szerez és az ügyfél pénzügyi valamint pénzeszközeinek kezelésére nem jogosult, legalább 50 ezer euró induló tőkével vagy olyan, az EGT-államok területére kiterjedő szakmai felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amelynek értéke káreseményenként legalább 1 millió euró, és évente összesen legalább 1,5 millió euró.

Árutőzsdei szolgáltatást csak befektetési vállalkozás vagy árutőzsdei szolgáltató nyújthat, erre úgynevezett egységes európai útlevél azonban nem szerezhető. Külföldiek fióktelepen keresztül nyújthatnak ilyen szolgáltatást.

Az árutőzsdei szolgáltató számára előírt induló tőke legalább 20 millió forint, ha részvénytársasági formában vagy fióktelepként működik, és legalább 10 millió forint kft. vagy szövetkezeti forma esetén.

A törvényjavaslat szigorú szabályokat állapít meg az ügyfelek tájékoztatása kapcsán, amelyek középpontjában a befektetők védelme áll és céljuk, hogy megkönnyítsék a számukra leginkább megfelelő szolgáltató kiválasztását valamint a megalapozott döntéshozatalt. A szolgáltatóknak másféle tájékoztatási kötelezettségük van a velük jogviszonyban még nem állókkal valamint az ügyfelekkel szemben, továbbá attól függően is, hogy lakossági vagy nem lakossági ügyfélről van szó.

A befektetési vállalkozásnak, ha befektetési tanácsadási vagy portfoliókezelési tevékenységet végez, szerződéskötés előtt el kell végeznie egy úgynevezett alkalmassági tesztet. Ennek keretében meg kell győződnie a leendő ügyfél ismereteiről, arról, hogy képes-e megalapozott döntést hozni, s megszerezni jövedelmi helyzetéről a szükséges információkat. Erre azért van szükség, hogy a befektetési vállalkozás olyan szolgáltatást kínálhasson, ami összhangban van az ügyfél befektetési céljaival, kockázatviselő képességével és hajlandóságával.

A korábbi szabályozáshoz képest újdonság az ügyfél kötelező minősítése is. Három alapvető kategória van: a lakossági ügyfél, akinek a legrészletesebb tájékoztatást kell adni; a szakmai ügyfél, aki számára már nem szükségesek a részletes információk és a tesztek elvégzése sem; és az elfogadható partner, akit a befektetési vállalkozás lényegében magával egyenrangú félként kezelhet.

Az ügyfél pénzeszközeinek kezelésére vonatkozó szabályok közül a legfontosabb, hogy azokat a befektetési vállalkozás köteles központi banknál, hitelintézetnél vagy minősített pénzpiaci alapnál elhelyezni.

A befektetési vállalkozás vállalhatja a tőke és hozam garantálását, amelyet bankgaranciával köteles biztosítani, illetve ígéretet tehet a tőke megóvására vagy a hozamra, az utóbbi esetben az ígéretet befektetési politikával kell alátámasztania. Mind a garancia, mind az ígéret esetében szabály, hogy ha az a hozamra vonatkozik, egyúttal magában foglalja a tőke garantálását is.

Az ügyfél megbízását a befektetési vállalkozásnak úgy kell végrehajtania, hogy az ügyfél számára a lehető legkedvezőbb legyen. Ez az úgynevezett "legkedvezőbb végrehajtás elve", a befektetési vállalkozás felelőssége, hogy az ügyfél kérésére mindenkor bizonyítani tudja, hogy egy adott megbízás végrehajtása során ennek megfelelően járt el.