Francia túlsúly a gazdasági szervezetek élén

Vágólapra másolva!
A franciák szívesen ágálnak a globalizáció ellen, miközben több fontos és befolyásos nemzetközi szervezetet irányítanak francia vezetők. Felülreprezentűltságuk nem véletlen, de egyesek szerint hamarosan véget ér.
Vágólapra másolva!

Franciaország eldöntött tényként kezeli, hogy pénteken Dominique Strauss-Kahn volt francia pénzügyminisztert nevezi ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa a hitelnyújtó intézet új vezetőjének, s ezzel a negyedik nagy nemzetközi gazdasági szervezetet élére kerül francia.

Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Pascal Lamy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) élén áll, Jean Lemierre pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) vezeti. Strass-Kahnnal együtt mind a négyen - a szociális liberalizmus képviselőjeként és elkötelezett európaiként - köztudottan jó barátok.

A Le Monde című napilap csütörtöki elemzése arra az ellentmondásra világít rá, hogy míg Franciaország globalizációellenességéről ismert, a nemzetközi pénzügyi és gazdasági szervezetekben túlreprenzentált. Az IMF 61 éves történetében például 32 évig francia vezetés alatt állt.

A párizsi újság ennek okát abban látja, hogy a francia vezetők általában kitüntetett figyelmet fordítanak a nemzetközi ügyekre, de míg a történelmileg hasonlóan erős nemzetközi befolyással rendelkező Nagy-Britannia a világ szemében sokkal inkább az Egyesült Államok természetes szövetségesének tűnik, Franciaország az új államfő által meghirdetett atlantista közeledés ellenére továbbra is közvetítő ország a nyugati világ számára.

Franciaország másik különlegessége a köztisztviselők magas színvonalú képzése. A francia Közigazgatási Főiskolán (ENA) végzett többdiplomás tehetségeknek a nemzetközi karrier és függetlenség vonzóbb, mint a belpolitikai pálya. Németországban és Spanyolországban az elitképzőből inkább a regionális közigazgatás és a politika felé vezet az út, Nagy-Britanniában pedig gyakran a magánszektor felé fordulnak a közigazgatási iskolát végzettek.

A legmeghatározóbb viszont az, hogy Franciaország igazi lobbitevékenységet folytat annak érdekében, hogy honfitársai nemzetközi szervezetek élén álljanak.

Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke szerint ugyanakkor a világ jövőjéről nagy gondolatokkal szolgáló Franciaország korszaka véget ér, és Strauss-Kahn belátható időn belül az utolsó francia lesz nemzetközi szervezet élén.

A feltörekvő országok egyre nagyobb befolyást szeretnének a jövőjükről döntő szervezetekben is, ahol Pascal Lamy szerint a politikai gyarmatosítás korszaka még nem ért véget teljesen, de a munkatársak felvétele ma már nem annyira diplomáciai, hanem a nagyvállalatokhoz hasonlóan professzionális alapon történik.