Távolodik Kelet-Európa az euróbevezetéstől

Vágólapra másolva!
Folyamatosan csúsznak a kelet-európai EU-tagállamok lehetséges euróövezeti csatlakozási időpontjai, főleg az infláció miatt, bár Magyarország legvalószínűbb belépési dátuma változatlanul 2014, áll a Fitch Ratings pénteken Londonban közzétett éves konvergenciajelentésében, amely szerint a térségből csak Szlovákiának van valós esélye a valutauniós tagságra ebben az évtizedben, és Magyarországot elvileg Bulgária is megelőzheti.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő összefoglalója szerint a balti térségben a gyorsuló infláció, Csehországban és Lengyelországban az "eurószkepticizmus", Bulgáriában és Romániában a konvergenciafolyamat irányításának nehézségei miatt késik az euróövezeti csatlakozás.

A Fitch szerint továbbra is jó esély van arra, hogy Szlovákia 2009 januárjában belép az euróövezetbe; ezt tükrözi, hogy a hitelminősítő júliusban felminősítést valószínűsítő pozitívra javította az addigi stabilról a magasan elsőrendű, A szintű szlovák szuverén adóskockázati besorolás kilátását. Kockázatok terhelik azonban az inflációs kritérium szlovákiai teljesíthetőségét, különösen akkor, ha az uniós hatóságok "keményen" értelmezik a dezinflációs teljesítmény fenntarthatóságát, áll a Fitch pénteki jelentésében.

A Goldman Sachs nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege éppen pénteken kiadott térségi elemzése azt írja: a ház az általa nemrégiben megemelt olajár-előrejelzés és az erős kelet-európai élelmiszer-drágulás miatt átlagosan fél százalékponttal emeli jövő évi közép-európai inflációs előrejelzését. A GS szerint ennek egyik oka, hogy nemrégiben 85 dollárra emelte 2008-as átlagos olajár-jóslatát, a másik pedig az, hogy - főleg Magyarországon, Szlovákiában és Romániában - az idei termés súlyosan megsínylette az aszályt és a hőhullámokat. A Goldman Sachs pénteki elemzése szerint a ház a 2008. végi éves magyar inflációra adott prognózisát 4,4 százalékra emelte az eddigi 3,9 százalékról, megjegyezve, hogy még az emelt előrejelzést is felfelé ható kockázatok terhelik a hatósági árak oldaláról.

A szlovák euróövezeti csatlakozási esélyekről a GS is azt állapította meg, hogy jóllehet Szlovákia a csatlakozási kérelem elbírálásának idejére - 2008 március-áprilisára - valószínűleg teljesíti az inflációs előírást, az inflációs nyomás azonban erősödik, és megvan annak a kockázata, hogy az euróövezeti jegybank és az EU-bizottság nem fenntarthatónak fogja minősíteni az alacsony szlovák inflációt. A GS már egy korábbi, a kelet-európai EU-tagállamok euróövezeti kilátásairól kiadott jelentésében is azt írta: az euróövezeti jegybank valószínűleg sokkal szigorúbban fogja érvényesíteni a maastrichti feltételrendszert az új EU-tagországok esetében, mint az alapító tagok felvétele idején.

A Fitch Ratings pénteki londoni jelentése szerint a térség egészének csatlakozási kilátása szempontjából meghatározó teszt lesz, hogy az EU-hatóságok miképp bánnak Szlovákiával. A hitelminősítő úgy tartja azonban, hogy Szlovákia felvétele után mindenképpen lesz egy hároméves szünet a következő csatlakozásokig. A ház megjegyzi, hogy a többi hat kelet-európai várományos egyikének sincs hivatalos csatlakozási céldátuma, és a valutauniós tagság előtt két évig kötelező ERM-II. átváltási mechanizmus csaknem két éve nem bővült új országokkal. A Fitch szerint a baltiak közül Észtország euróövezeti csatlakozását 2012-ig, Lettországét és Litvániáét 2013-ig késleltetheti az infláció és a makro-egyensúlytalanságok. A három köztársaság számára sok tényező nehezíti az inflációs kritérium teljesítését, így még további csúszás is elképzelhető esetükben, áll az elemzésben.

A jelentés szerint a Fitch Ratings nem várja Lengyelország 2012, illetve Csehország 2013 előtti csatlakozását sem, főleg a politikai akarat hiánya miatt. Bulgária és Románia euróövezeti csatlakozását a hitelminősítő 2013-ra, illetve 2015-re jósolja, megjegyezve ugyanakkor, hogy ez bizonytalan előrejelzés, mivel mindkét ország előtt hosszú konvergenciafolyamat áll, gazdaságaik a túlfűtöttség jeleit mutatják, és még hosszú évekbe telik, mire az inflációs előírást teljesítik. A hitelminősítő továbbra is 2014-et tartja Magyarország legvalószínűbb csatlakozási időpontjának. A jelentés szerint a magyar kormány eddig jó haladást ért el a költségvetési konszolidációban, "kihívást jelent azonban" ennek fenntartása, különösen a 2010-es választások közeledtével.