Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium szerint már a konvergenciaprogram végrehajtását is veszélyezteti az önkormányzatok eladósodása, a tárcának ezért kellett kezdeményezni a települések hitelfelvételi korlátozását.
Vágólapra másolva!

A korlátozás bevezetésének okai között azonban az is szerepel, hogy egyes önkormányzatok nyakló nélkül fordulnak kölcsönért, bocsátanak ki kötvényt - jegyzi meg a lap, hozzátéve: a bajban lévők ilyenkor abban reménykednek, hogy az állam kénytelen lesz őket mindig megmenteni - derül ki a Világgazdaságból.

Jauernik István, a parlament önkormányzati bizottságának szocialista elnöke a Világgazdaságnak elmondta: szükség van a változtatásra, hiszen a jelenlegi szabályok nem elég szigorúak.

Gémesi György, a kormány-önkormányzatok egyeztető fórumának társelnöke a lapnak elmondta: az önkormányzatok autonómiáját veszélyeztetné gazdálkodásuk jogszabályi korlátozása, ám azzal egyetért, hogy meg kell akadályozni a csődöket, így a működési hitel felvételének megtiltása szerinte is jogos lehet.

A jogszabályról jelenleg ötpárti egyeztetések folynak, ám a helyzet a Világgazdaság értékelés szerint "több okból is pikáns".

Egyrészt azért, mert az önkormányzati szabadság kérdését veti fel a települések gazdálkodásának korlátozása, de azért is, mert a többségében ellenzéki vezetésű önkormányzatok újabb támadásként értékelhetik ezt a lépést - olvasható a cikkben.