Differenciáltan emelik a családi pótlékot

Vágólapra másolva!
Várhatóan október közepén módosul néhány szociális törvény, az előterjesztés részletes vitáján már túl vannak a képviselők. A családtámogatások folyósításának egyszerűsítése jegyében megszűnnek a munkahelyi kifizetőhelyek, a családi pótlék pedig differenciáltan emelkedik.
Vágólapra másolva!

A törvénycsomag több szociális tárgyú törvényt is érint: a szociális és a gyermekvédelmi, a családtámogatási törvényt és a fogyatékosok egyenlőségének biztosításáról szóló jogszabályt. A szociális ellátásokra való jogosultság elbírálásánál egységesíteni tervezik a jövedelem meghatározását. Ezért az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) fizető magánszemélyekre és a mezőgazdasági kistermelőkre egyaránt vonatkozik majd az a szabály, hogy költségigazolás hiányában bevételüket 40 százalékkal csökkenthetik a jövedelem meghatározásakor. Nem számít a jövedelembe az alkalmi munkavállalásból származó kereset, ha havonta nem haladja meg a minimálbér 50 százalékát.

A jövőben a gyermekgondozási támogatásokat és a rendszeres szociális segélyt együttesen nem folyósíthatják. Az egyéves kor alatti gyermeket nevelő, gyermekgondozási segélyre jogosult személy sem részesülhet rendszeres szociális segélyben.

Differenciáltan nő a családi pótlék

A törvényjavaslathoz benyújtott módosítás jövőre differenciáltan emelné a családi pótlékot, mivel a három- és többgyermekes, illetve az egyszülős családoknál magasabb a szegénységi kockázat. Természetesen emelkedik a családi pótlék az egy-két gyermeket nevelő családokban is, gyermekenként 5-600 forinttal. A jelenlegi és a tervezett összegeket az alábbi táblázatban foglaljuk össze:

Családtípus, gyerekszám

2007

2008 tervezett

egygyermekes család

11 700 Ft

12 200 Ft

egygyermekes egyedülálló

12 700 Ft

13 700 Ft

kétgyermekes család

12 700 Ft

13 300 Ft

két gyermekes egyedülálló

13 800 Ft

14 800 Ft

három-vagy többgyermekes család

14 900 Ft

16 000 Ft

három- vagy többgyermekes egyedülálló

15 900 Ft

17 000 Ft

Megszűnnek a kifizetőhelyek

Jelenleg a kifizetőhelynek minősülő munkáltatók a munkabér elszámolásával egyidejűleg folyósítják a családtámogatást is (családi pótlék, gyed, gyes). Jövőre valamennyi munkáltatónál megszűnik a családtámogatási kifizetőhely, kivéve azoknál az állami szerveket, ahol a családtámogatásokkal kapcsolatos igazgatási feladatot nemzetbiztonsági érdekből továbbra is indokolt ellátni. A Magyar Államkincstár folyósítja majd mindenkinek az ellátásokat. Ezáltal a családtámogatások adminisztrációja egységesebbé, korszerűbbé és ellenőrizhetővé válik.

Postán küldik ki az igénylőlapokat

A kifizetőhelyek megszüntetése miatt a családtámogatási ügyeket át kell majd adni a kincstár területi szerveihez. Az átadás fokozatosan, 2008. január 1-. és 2008. március 3. között zajlik a törvényjavaslat szerint. Az idén év végén folyamatban lévő anyasági támogatás, családi pótlék, illetve gyermekgondozási segély ügyekben a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes regionális rgazgatósága jár el. A családtámogatási kifizetőhelyek - attól függően, hogy mekkora létszámot foglalkoztatnak - a folyamatban lévő ügyeket legkésőbb 2008 márciusáig adják át elektronikusan. Az adatállomány átadását követően a továbbiakban az ellátások folyósításáról az igazgatóság gondoskodik.

A törvénymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy a babakötvényről szóló tájékoztatáshoz hasonlóan az újszülöttek törvényes képviselői a családi ellátásokról (anyasági támogatás, családi pótlék, gyes) is idejében értesülhessenek. A jövőben a kincstár faladata lesz, hogy megküldje a szülőknek az igényérvényesítéshez szükséges formanyomtatványokat és tájékoztatásokat.