Kevesebbet cigizik a pubból kitiltott brit

Vágólapra másolva!
Mintegy 11 százalékkal kevesebb cigarettát vásároltak a dohányosok Nagy-Britanniában júliusban, mint egy évvel korábban. Ez volt az első hónapja a szigetország által bevezetett, a nyilvános helyekre vonatkozó dohányzási tiltásnak.
Vágólapra másolva!

A számok a teljes kiskereskedelmi értékesítést lefedik; korábban a pubok és klubok eladási adataiban 7 százalékos csökkenést mért a jelen kutatást is jegyző AC Nielsen.

Mivel a július kivételes hónap - a tiltás július elsején lépett hatályba - , a piackutató cég szerint a júliusi és augusztusi számok együttesen többet elmondanak a trendről. Emellett szól az is, hogy az idei július időjárása különösen rossz volt (ami valószínűleg önmagában is csökkenti a kocsmaajtó elé szoruló brit dohányosok rágyújtási hajlandóságát), és az is, hogy tavaly ugyanebben a hónapban a labdarúgó-világbajnokság még közel 10 napig tartott, ami viszont érezhetően megdobta a cigarettaeladások számát.

Augusztusban már csak 2,8 százalékkal vásároltak kevesebb füstölnivalót, mint egy évvel ezelőtt. Ennek egyik oka a viszonylag jó időjárás volt, állítja az AC Nielsen - amikor is a nikotinisták könnyebb szívvel mentek ki az utcára szenvedélyüknek hódolni.

Mindazonáltal a nyárközepi hónapban tapasztalt keresletcsökkenés azon országok tapasztalatait tükrözi, amelyek hasonló tiltást vezettek be a dohányzásra - idézi az AC Nielsent a BBC. A szabályozás célja elsősorban a passzív dohányzás miatti halálesetek számának csökkentése volt.

A piackutató cég szóvivője szerint mindemellett korai lenne megjósolni a jövőbeli tendenciákat. Újabb bizonytalansági tényező, hogy a dohánytermékekhez való hozzáférhetőség korhatára októberben emelkedett 16-ról 18 évre, ez pedig valószínűleg további keresletcsökkenést eredményez.