Fejlesztésekre fordítják a Rába-pénzt Győrben

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés és a 2008-as tervek alapján dönti el a győri önkormányzat, hogy milyen fejlesztésekre fordítja a Rába-részvények értékesítéséből származó több mint kétmilliárd forintot - közölte sajtótájékoztatón Borkai Zsolt polgármester szerdán.
Vágólapra másolva!

Győr város önkormányzata kedden tőzsdei aukción értékesítette a Rába Járműipari Holdingban meglévő 7,2 százalékos részesedését. A közel egymillió darab részvényt a KBC pénzügyi befektető vette meg 2 milliárd 83 millió forintért. Piaci információk szerint a brókercég a részvénycsomag nagy részét a piacon tovább értékesítette.

A polgármester a sajtótájékoztatón azt közölte: a város 150 millió forinttal nagyobb összeghez jutott, mint amit a múlt csütörtöki rendkívüli közgyűlés alsó határként megszabott a részvénycsomag értékesítéshez. Ez az összeg egy lehetséges vevő által eredetileg kínált 2000 forint volt részvényenként, ám két újabb ajánlat - egy részvényenkénti 2050 és egy 2100 forintos - hétfői megérkezését követően, aukció révén végül 2150 forintos részvényáron kelt el a győri önkormányzat részvénycsomagja a Budapesti Értéktőzsdén.

A polgármester az MTI tudósítása szerint arról nem beszélt, hogy miért adták el a piaci árnál 400 millió forinttal olcsóbban a részvényeiket, amikor kedden a piacon is lehetett 2500 forint körül több mint 5 milliárd forint értékben Rába-részvényeket eladni. Magyarázat egyelőre arra sincs, hogy egy korábbi nyilatkozattal ellentétben, miért nem szakmai befektetőnek adták el a részvény-csomagot.

Az értékesítést a polgármester azzal indokolta, hogy a 7,2 százalékos részvénycsomaggal érdemi befolyást nem tudott gyakorolni a cégre az önkormányzat, másrészt pedig újabb és újabb források szükségesek a fejlesztésekhez.

A Rába-részvények értékesítéséhez először ez év tavaszán járult hozzá a győri közgyűlés, akkor azonban úgy ítélték meg, hogy érdemes kivárni, amíg az akkori 1546 forintos részvényenkénti árfolyam nőni fog. A tavaszi közgyűlési döntés idején elfogadott minimum árhoz képest közel 600 millió forinttal járt jobban Győr városa - hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.