Vágólapra másolva!
A bukaresti Új Magyar Szó beszámolója szerint valósággal megrohamozták az emberek a magánnyugdíj-pénztárakat, becslések szerint a következő néhány hónapban 2,5-3 millió munkavállaló fog csatlakozni a 14 alapkezelő valamelyikéhez.
Vágólapra másolva!

A következő hónapokban 3,8 millió 45 év alatti személynek kell eldöntenie, melyik magánnyugdíj-pénztárba utaltatja át nyugdíjjáruléka egy részét. A választás a 35 év alattiak számára kötelező, a 35 és 45 év közöttiek számára pedig lehetséges és ajánlott. A 45 évnél idősebbek befizetett nyugdíját továbbra is az állami nyugdíjpénztár gyűjti - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben valaki nem döntött egyetlen alap mellett sem, az országos nyugdíjpénztár beosztja valamely általa választott magánnyugdíj-pénztárhoz. A 35 évnél fiatalabbak szeptember 17-étől számítva, négy hónap alatt kötelesek nyugdíjalapot választani. Arra is lehetőség van, hogy a dolgozó biztosítót váltson, és kérésére korábban összegyűjtött pénzét átutalják az újonnan kiválasztott pénzintézet nyugdíjalapjába. A 35 év alattiak számára kötelező magánnyugdíj nem jelent többletkiadást.

A havi bérből nyugdíj-hozzájárulásként ezentúl is a bruttó kereset 9 százalékát kell befizetni, a különbség csupán annyi lesz, hogy míg eddig a teljes összeg az állami nyugdíjalapba ment, ezentúl 2 százalékot a magánalapba folyósítanak. A 2 százalékos magánalapi hozzájárulás évi 0,5 százalékponttal nő majd, 2015-re tehát már a nyugdíj-hozzájárulás 6 százaléka kerül a magánalapba.

Az idei első félévben az átlagos bruttó jövedelmek euróban kifejezve 28 százalékkal nőttek a tavalyi év hasonló időszakhoz képest. A béremelkedés 40 százalékos üteme, az idei első hat hónapban kereken kétszer olyan gyors volt, mint 2006 január-júliusa között, amikor is a jövedelem-növekedés ütemének gyorsulása "csupán" 20 százalékos volt. A béremelkedés gyorsuló tendenciája a magánnyugdíj-pénztáraknak is kapóra jön, hiszen nem mindegy, hogy a jövedelem alapján kötelezően befizetett 2 százalékot mekkora összegre számítják.

Szakértők szerint a béremelkedés szintje képes kompenzálni az első esztendőre a magánnyugdíj-alapoknak megszabott alacsony, 2 százalékos szintet, vagyis a nyugdíjpénztárak ennek ellenére is képesek a tőkefelhalmozást növelni. Elemzők szerint 2008-ra a biztosítottak után összegyűjtött tőkeállomány nagysága meghaladja a 203 millió eurót, és 2010-re elérheti az 1 milliárd eurót is.