Kéményseprők indítják a fűtési szezont

Vágólapra másolva!
Lakásonként átlagosan 1500 forintba kerül a kéményseprők éves egyszeri ellenőrzése, ami egyébként kötelező. Ilyenkor tanácsos átnézetni a tüzelőberendezéseket is a szakszervízzel.
Vágólapra másolva!

A hatályos rendeletek szerint évente egyszer a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nek (Főkétüsz) Budapesten minden kéményt ellenőriznie kell - mondta el Kocsis Attila, a cég műszaki igazgatója a Napi Gazdaságnak.

Az őszi szezonban történő ellenőrzések apropóját az adja, hogy a még mindig magas nappali és alacsonyabb éjszakai hőmérséklet hatására elvezetési nehézségek adódhatnak. Különösen a cserépkályhák esetében jellemző, hogy szakzsargonnal élve "nehezen indul meg a huzat". Bár nem a kéményseprők hatásköre, fontos, hogy a tüzelőberendezés karbantartását is elvégeztessék szakszervizzel az ügyfelek.

Országosan mintegy 3,5 millió, Budapesten - mintegy 600 ezer lakásban - egymillió kémény található. Utóbbiak ellenőrzését a Főkétüsz állományában lévő több mint kétszáz kéményseprő végzi.

Az ügyfeleknek a hatályos rendeletek alapján elvileg kötelességük gondoskodni arról, hogy a szakemberek bejussanak a lakásokba, a kiszállásért, a helyszíni munkavégzésért, az ügyeleti rendszer és a telefonos szolgáltatások fenntartásáért átlagosan körülbelül évi 1500 forintos díjat számláz ki a vállalat. A Budapesten található 500 ezer tartalék kémény kedvezőbb díjkategóriába tartozik, így a Főkétüsz évente mintegy 1,2 milliárd forintnyi árbevételből gazdálkodik.