Magyarország kész változtatni a stratégiai cégek felvásárlását megnehezítő törvényein, ha azok ellentétben állnak az uniós szabályozással - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A kormányfő ugyanakkor nyilatkozatában védelmébe vette az ország jogát egyes gazdasági szektorok megvédéséhez.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország el akarja kerülni a konfliktust Brüsszellel a Mol védelmét is szolgáló, készülő törvény ügyében. A magyar miniszterelnök a szombati Financial Timesnak azt mondta: nyilvánvaló, hogy a szabályozásnak összhangban kell lennie az Európai Unió szabványaival. "Remélem, teljesíteni fogjuk ezt a követelményt, és ha nem, meg kell változtatnunk (a tervezetet)" - idézte a londoni üzleti napilap a kormányfőt.

A Financial Times szerint Gyurcsány Ferenc arra a figyelmeztetésre reagált, amelyet az EU-bizottság intézett Budapestnek, jogi eljárást helyezve kilátásba arra az esetre, ha a tervezett törvény nem felel meg az EU-szabályoknak.

A lap előző nap idézett Charlie McCreevy belsőpiaci EU-biztos Kóka János gazdasági miniszternek küldött leveléből. Ebben a tisztviselő úgy fogalmazott: ha a magyar hatóságok által tervezett lépések vagy jogszabályok akadályokat gördítenek a Mol iránt érdeklődő más tagországbeli "gazdasági tényezők" elé, akkor "arra kényszerülök, hogy a most folyó bírósági eljárás végkifejletig történő folytatását javasoljam a bizottságnak".

A szombati Financial Times szerint a törvénytervezetet az energiaiparban "széles körben olyan kísérletnek tartják", amely az osztrák OMV átvételi próbálkozásának megakadályozását szolgálja. A "Lex Mol" néven is emlegetett jogszabály nem kifejezetten a külföldi befektetőjelöltek ellen irányul, de a "stratégiai" fontosságú vállalatok védelmének jogával ruházza fel a hatóságokat - áll a lap ismertetésében.

Gyurcsány Ferenc az újságnak azt mondta: ő nem ellenzi a külföldi cégek által végrehajtott felvásárlásokat, de az állami ellenőrzésű cégekkel és szuverén befektetési alapokkal kapcsolatban aggályai vannak. Jóllehet a miniszterelnök nem nevezte meg az OMV-t ebben az összefüggésben, a cég legnagyobb részvényese az osztrák állam - írta a Financial Times.

"A Molt azért privatizáltuk, mert úgy gondoljuk, hogy a Molnak magánkézben kell lennie" - idézte Gyurcsányt a brit napilap. A cikk szerint a kormányfő védelmébe vette Magyarország jogát néhány szektor - köztük az energiaipar - stratégiaiként történő meghatározásához. "Magyarország egyike a térség legnyitottabb gazdaságainak. Nagyon piaci irányultságú politikát folytatunk, de ostobának vagy bolondnak nem szabad lennünk" - mondta a miniszterelnök a Financial Times idézete szerint.

Gyurcsány szerint jóllehet a Mol magáncég, ugyanakkor fontos magyar vállalat abban az értelemben, hogy a magyar vállalati kultúrát képviseli, és "nagyon érzékeny Magyarország érdekeire" - írta a londoni napilap.

A Financial Times szerint a kormányfő óvatosan próbál manőverezni az EU-szabályok és a Mol védelmét célzó "népi követelések" között. Magyarországon csaknem mindenki azt akarja, hogy a Mol magyar tulajdonban maradjon, és a magyarokat "különösen bosszantja" az ellenséges átvételi kísérlet "Bécs, az egykori birodalmi hatalom részéről" - áll a londoni napilap szombati cikkében.