Vágólapra másolva!
A jogszabályok csúszása miatt az eredetileg tervezett határidőnél legalább fél évvel később kezdheti csak meg működését a magyar áramtőzsde, a jelenlegi elképzelések szerint várhatóan jövő év június végén indulhat a kereskedés. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányitó Zrt. május 9-én alapította meg saját leányvállalataként a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia Piac Zrt.-t, amely projekttársaságként kezdte meg az áramtőzsde létrehozását.
Vágólapra másolva!

Az előzetes üzleti terv szerint első lépésként a másnapi kereskedés megindításához az informatikai rendszert nem számítva mintegy 350 millió forint befektetés szükséges, ebből eddig nagyjából 50 millió forintot költött a tőzsde kialakítására a Mavir - mondta Bertalan Zsolt, a cég piacműködtetési igazgatója. A számítások szerint a piac mérete miatt a befektetés megtérüléséhez nagyjából négy év szükséges -írt a hétfői számában a Napi Gzadaság.

A jövő évi piacnyitást is figyelembe véve sürget az idő, ám még hiányoznak a jogszabályok. Ráadásul a magyarországi piac kis mérete miatt középtávon a gazdaságos megoldást a regionális tőzsde jelenti, mivel így sokkal hatékonyabb a működés, nagyobb a likviditás, több az elérhető kapacitás és kedvezőbb az export-import lehetőségek kihasználása. Bertalan szerint az igazi megoldást viszont hosszú távon vélhetően majd egy egységes európai belső piac kialakulása hozza meg, amelybe beolvadnak a helyi és régiós tőzsdék is.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) befejezte a villamosenergia-rendszerben május 21-én fogyasztói korlátozással járó üzemzavar kivizsgálását. Az érintett erőműveknél (Mátrai Erőmű Zrt. és AES-Tisza Erőmű Kft.) és elosztó hálózati engedélyeseknél (E.On Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., E.On Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt., Démász Hálózati Elosztó Kft.), valamint a rendszerirányítási és átviteli engedélyesnél (Mavir Zrt.) lezárult vizsgálat alapján a MEH összesen 36 millió forint bírságot szabott ki.