Egyre jobban megéri a távfűtés

2007.10.12. 16:40

A földgáz árát a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium határozza meg, amit a Magyar Energia Hivatal ajánlása alapján szokott megtenni. Idén ősszel erre nem került sor, vagyis januárig biztosan nem drágul a gáz. Idén a földgáz importköltségét meghatározó kőolajtermékek tőzsdei árai és a dollár árfolyama rendkívül hektikusan változott, ami az év bizonyos szakaszában a földgáz költségére csökkentőleg, máskor növelőleg hatott.

A GKM se áprilisban, se júliusban, se októberben nem módosította a végfelhasználói árat. Az olaj világpiaci árának változása miatt a tárca év közben csökkenthette és emelhette volna is az árakat, de ahogyan az árstabilitás érdekében eltekintett az emeléstől, úgy lemondott az árcsökkentésről is. "A nyersanyagpiaci tendenciákból láthatóan csak néhány hónapra megvalósítható ármérséklés téves jelzéseket adott volna a fogyasztók számára" - fogalmaz a javaslattevő hivatal. Továbbra is negyedévente mérlegelik azonban a piaci tendenciákat, árfolyamokat, prognózisokat, így novemberben javasolhatják a 2008 januártól érvényes hatósági árakat.

Minden huszadik ügyfél sokallta a számlát

Az ügyfeleknek kevesebb, mint 5 százaléka kérte a Főgáz által megállapított részszámlák értékének módosítását - tudtuk meg a társaságtól. A szolgáltató az éves leolvasásra való áttérés részeként minden ügyfelének megegyező összegről kiállított havi számlákat küld ki, amelyet az elmúlt 20 év átlaghőmérséklete, és az elmúlt évek fogyasztási adatai alapján számít ki.

Az ennek alapján megajánlott számlaérték persze az esetek többségében nem egyezik meg a valós fogyasztással, de túlfizetés esetén az év végi elszámoló számlában a szolgáltató felajánlja a többlet visszafizetését, vagy a jövő évi számlákban való jóváírását - mondta a szóvivő. Az éves leolvasást az ügyfelek 70-80 százaléka fogadja el, a többiek továbbra is saját havi leolvasásuk alapján kapják a csekkeket - tette hozzá.

Azt viszont már senki nem meri megigérni, hogy a jövé év elejétől nem drágul a földgáz. Az energiahordozó árát nagyrészt az olaj világpiaci árához kötötten határozzák meg, és az ebből kiolvasható tendencia azt mutatja, hogy a fogyasztói árak emelése csak ideig-óráig odázható el. Persze, ennek mértékét egyelőre korai lenne megjósolni, ahogyan azt is, hogy a fűtési támogatás tervezett szigorítása mely háztartásokat és mennyiben érint majd. Erre pedig bizonyosan sor kerül majd, hiszen a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál már korábban nyilvánvalóvá tették, hogy túl sok illetéktelen személy vette igénybe a kompenzációt.

A januártól életbe lépő változásokról hamarosan döntés születik - mondta Schranz Edit, a tárca szóvivője az [origo]-nak. Egyelőre annyi látszik bizonyosnak, hogy a jövő évi költségvetésben az ideinél 3 milliárd forinttal kevesebb, 117 milliárd forint áll rendelkezésre fogyasztói árkiegészítésre: ez a tétel takarja a fűtéstámogatási kiadásokat is. Nagyságrendileg tehát nem csökken a támogatás, a nagyobb változások így minden bizonnyal a jogosultságok igazolásában és ellenőrzésében lehetnek. A szociálisan rászorulók a fűtés központi támogatása mellett önkormányzati kompenzációt is igényelhetnek - ez nem csupán a gáz- és távfűtésre kérhető. Ennek havi összege télen 4500 forint, a melegebb hónapokban ennél alacsonyabb. A helyi polgármesteri hivatalnál emellett további rezsitámogatás is kérhető.

Forrás: Magyar Energia Hivatal

Még nem tudni, mennyivel drágul a villany

A villamos energiával való fűtés ugyan kevéssé jellemző Magyarországon, de a tartalék fűtési módok között a villanykályhák még mindig jelentős arányt képviselnek. Az áram ára januártól valószínűleg emelkedik, ahogyan azt a piaci szereplők egyöntetűen valószínűsítik. A Magyar Energia Hivatal 5-10 százalékos áremelést javasol a lakosságot villamos energiával ellátó Egyetemes Szolgáltatók végfelhasználói árában 2008 januárjától - közölte Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke. A jövő év elejétől liberalizált árampiacon elvileg az európai kereslet-kínálat és az árak szabják majd meg a magyarországi árfolyamokat, de a versenyfelügyeleti feladatokat ellátó GVH, az Energia Hivatal és a gazdasági tárca beavatkozhat, ha túlzott áremelést tapasztal.

A Magyar Villamos Művek egyébként október 25-én tartja kapacitás-aukcióját, amikor is a szolgáltatók licitálhatnak és megvásárolhatják az általuk 2008-ban szolgáltatandó villamos energiát - a jövő évi árak szempontjából ez meghatározó nap lesz. A térségben nincsenek többletkapacitások, ezért a villamos energia ára például a balkáni országokban akár harmadával is magasabb, mint Magyarországon. És bár egyelőre nem kell hiányról beszélni, szakemberek szerint mindenképpen új erőműveket kell építeni, hogy a kínálati piacon egészséges verseny alakuljon ki.

Viszonylag magas árak kialakulása esetén a magántőke hajlandő erőművek építésébe fektetni. Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma (IEF) szerint viszont már most "válsághelyzet alakult ki", mégpedig elsősorban a kapacitáshiány miatt. Az IEF féloldalas újsághirdetésekben iskolák, kórházak, pékségek, üzemek áram nélkül maradását vizionálja, és az aukció árfelhajtó hatására figyelmeztet. Az IEF ezért "megkezdte a hiányzó energiamennyiség beszerzési lehetőségeinek feltárását" - vélikaz ipari energiafogyasztók.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK