OMV: felgyorsultak, Mol: megszakadtak a tárgyalások

Vágólapra másolva!
Az OMV már "évek óta" tárgyal a Mollal az együttműködésről, és "elkerülhetetlennek" tartja az iparági konszolidációt a térségben - idézte a szerdai Financial Times az osztrák olajcég vezérigazgatóját, aki szerint a magyar cég független részvényesei támogatják az egyesülést.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Ruttenstorfer a londoni gazdasági napilapnak felfedte: az OMV azóta tárgyalásban áll az együttműködésről a magyar olajipari csoporttal, mióta 2001-ben 9 százalékos részt vásárolt a Molban. A tárgyalások az utóbbi tizenkét hónapban "felgyorsultak", és "sok intenzív megbeszélés" volt arról, hogy miképp lehetne "kombinálni" a két üzletet, mondta Ruttenstorfer.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy a magyar cég valóban öt éve tárgyal az OMV-vel, de szavai szerint e tárgyalásokat "megszakította" az osztrák cég ellenséges, nem hivatalos ajánlata. Hernádi szerint az osztrákoknak emlékezniük kellett volna arra a régi térségbeli mondásra, hogy "ha valaki tejet akar, nem kell ahhoz megvenni a tehenet".

Az OMV vezetője szerint ugyanakkor az osztrák cég már kapcsolatba lépett a Mol legtöbb független részvényesével, akiknek mindegyike üdvözölte az összeolvadás gondolatát. Ruttenstorfer szerint "nem mindegyikük mutatott hajlandóságot arra, hogy meg is szólaljon, de néhányuk jelezte, hogy aktivizálná magát".

Randel Freeman, a londoni központú Centaurus Capital befektetési csoport vezérigazgatója a múlt hónap végén külön levélben fordult Hernádi Zsolthoz és Csányi Sándor Mol-alelnökhöz. A levél szerint a Centaurus "ragaszkodik" ahhoz, hogy a Mol vezetése hagyjon fel minden olyan kísérlettel, amely a potenciális OMV-tranzakció "aláásására" irányul. A Centaurus független Mol-részvényesként nem támogatja azokat a vállalatvezetés által kialakított "struktúrákat", amelyek alapján "sok elemző úgy véli", hogy a vezetésnek gyakorlatilag 40 százaléknyi Mol-részvény felett van ellenőrzése. Az ilyen struktúrák sem a Mol, sem részvényesei érdekeit nem szolgálják, és a Centaurus "erősen arra ösztönzi" a vállalatvezetést, hogy ezeket a struktúrákat építse le, állt a Mol vezetőinek küldött levélben.

A Centaurus levele szerint "rivális ajánlat hiányában" az OMV ajánlata "elég vonzó ahhoz", hogy közvetlenül a független részvényesek elé tárják, lehetővé téve, hogy ők, és ne a vállalatvezetés vagy a felügyelőbizottság ítélje azt meg.

Az OMV vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta: az osztrák cég továbbra is elkötelezett az együttműködésről folyó tárgyalási folyamat mellett. Hozzátette: "van értelme" a két vállalat "kombinálásának", mivel a konszolidáció a térségben "elkerülhetetlen".

Az OMV azzal érvel, hogy a hozzá és a Molhoz hasonló nagyságú energiaipari csoportoknak egyesíteniük kell erejüket, hogy felvehessék a versenyt a nyugati óriásokkal, amelyek "irigykedve figyelik" a gyorsan növekvő közép- és kelet-európai piacot, valamint az orosz energiatermelőkkel is, amelyeknek erős szándéka a belépés a finomítói piacra.

Hernádi Zsolt azonban a lapnak azt mondta: a Mol megtanulta, hogyan működjön jól versenyhelyzetben is. - A verseny azt jelenti, hogy változtatásokat kell végrehajtani, és mi folyamatosan változtatunk - mondta.