Megkezdték az üzletek az átárazást

Vágólapra másolva!
Napokon belül ismét drágul, a hús, a tojás, a tej, a kenyér és még egy sor élelmiszer. A kisebb üzletekben máris megkezdték egyes termékek átárazását.  A következő hetekben átlagosan 10-15 százalékos rendkívüli élelmiszer-áremelkedésre lehet számítani a szeptemberi árakhoz viszonyítva - jelezte szakértői elemzésében az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ).
Vágólapra másolva!

Közeleg a háromszáz forintos kenyér és tej. Az ÉFOSZ szakértői úgy vélik, hogy az év hátralévő részében az élelmiszerárak emelkedésének üteme tovább nő. Az áremelkedés mértéke a különböző élelmiszereknél igen eltérő lehet.

A következő hetekben várható rendkívüli áremelkedés átlagosan 10-15 százalékra tehető a szeptemberi árakhoz képest. Véleményük szerint a jövő évtől is tartós, de az idei őszinél lassúbb élelmiszerár növekedésre kell a fogyasztóknak számítaniuk.

Drágul, de még így is olcsó a magyar élelmiszer

Magyarországon az idén folyamatosan emelkedett az alapvető élelmiszerek ára, így a kenyéré, a tejé, a tojásé és a húsféléké. Ez utóbbiak esetében leginkább a baromfié, mivel a sertéshús piacán jelenleg túlkínálat van, ezért itt az áremelési szándékot a növekvő önköltség ellenére sem tudják jelentős mértékben érvényesíteni sem a mezőgazdasági termelők, sem az alapanyagot feldolgozó húsüzemek.

A kenyér fogyasztói ára jelenleg átlagosan 250 forint, a tejé 200, a tojásé 40, a baromfi húsok közül például a csontos csirkemellé 1000 forint, míg a csontos sertéskarajt átlagosan 1200 forintért adják a magyar boltokban. Az Eurostat - az Európai Unió statisztikai központja - adatai szerint a magyarországi élelmiszerárak 2006-ban az EU 27 tagállamának átlagától 29 százalékkal maradtak el. Az árszint alapján 37 európai ország közül a 27-29. helyen áll Magyarország.

A kormány nem avatkozik be

A liszt- és a kenyérárakat tekintve a magyar árszint még alacsonyabb, az EU-27-ek átlagának 60 százaléka. A húsárak tekintetében az új és legújabb tagok közül Magyarországon a legmagasabbak az árak, de így is csak a közösségi átlag 65 százalékán állnak. A tejtermékek és tojásárak az EU-átlag 83 százalékának felelnek meg.A felzárkózási folyamat során az árak közeledni fognak a nyugati országok szintjéhez, ám ez a folyamat még hosszú évekig fog tartani - mutat rá az elemzés.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint az élelmiszerárak alakulásába kormányzati eszközökkel várhatóan nem kell beavatkozni. A miniszter szakértői véleményeket idézett, amelyek szerint az élelmiszer-drágulás ebben az évben nem éri el a 20 százalékos "lélektani határt", amely felett már rendkívüli intézkedéseket kellene bevezetni.

[origo]/MTI