Nem drágítja a telkeket az áfaveszély

2007.10.24. 15:52

Széles, általában túlzottnak mondható kínálat és helyfüggő kereslet jellemzi a magyarországi telekpiacot - derül ki az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat elemzéséből, melyet 13 megye kínálata alapján készített.

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint a tervezett áfamódosítás híre - mely szerint magánszemélyeknek is áfát kellene fizetniük, ha két naptári éven belül már negyedszer értékesítenek telket, illetve új, kétévesnél fiatalabb ingatlant - még nem érezteti a hatását.

A telkek iránti kereslet az egyéb ingatlanokhoz képest jóval alacsonyabb, az ország legtöbb részén túlkínálatos a piac - az egyensúlyhoz a Dunántúl északi része áll a legközelebb. Befektetésnek nem, de saját családi ház kialakítására megéri telket venni - állapítja meg az OC.

Kelet-Magyarország

A beépítések nyomán Kecskeméten folyamatosan szűkült a telekkínálat, az árak is mind feljebb araszoltak. Ma a város belsejében, közműves, gyakran lebontandó régi házzal bíró, 300-500 négyzetméteres kis telkek 25-40 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát.

A város környékén, Helvécián és a Szabó Sándor-telepen viszont jóval olcsóbban, akár már négyzetméterenként 2500 forintért szert lehet tenni az önkormányzat által kiparcellázott házhelyre. Jellemző a településre, hogy a vásárlók inkább az alacsonyabb árú, kis lakásokat részesítik előnyben, mintsem hogy saját építkezésbe fognának.

Debrecenben is vannak még építési telkek, négyzetméteráruk 8 és 65 ezer forint között alakul (a központ, valamint a város nyugati és északi része drága, a keleti és déli fertály olcsó). A nem közművesített, zártkerti ingatlanokat 500-3000 forintos négyzetméteráron is meg lehet venni.

A környező falvakban a városinál jóval kedvezőbb árfekvésben kínálnak közművesített telkeket - négyzetméterüket 3-4 ezer forintért -, így itt (például Hajdúsámsonban) jóval élénkebb a forgalom, amit az árak mellett elősegít a megfelelő tömegközlekedés és infrastruktúra megléte is.

Tiszafüreden beépíthető házhelyből hiány van, ám ha mégis akad, akkor hamar elkel, és ára elég borsos - egy 7-800 négyzetméteres terület 3-4 millió forintot ér. A külső városrészekben már 1-1,5 millió forintért megszerezhető egy 800-1000 négyzetméteres, közműves telek.

Miskolc: az agglomeráció a drágább

Poroszlón nagyon hasonló a helyzet. Míg a városközpontban 3-4000 forintért, addig a város szélén négyzetméterenként 1000-2000 forintért is lehet telket kapni. Az önkormányzat erre való tekintettel kiparcellázott csaknem 50, átlagosan 750 négyzetméteres telket, 1250 forintos négyzetméteráron.

Miskolcon viszonylag kevés a jó adottságú belvárosi telek, egyre több zártkerti ingatlant is belterületté nyilvánítanak, hogy ott zöldövezeti, kertvárosi lakóparkokat alakíthassanak ki. Az összközműves építési telkek négyzetméterét 8-15 ezer forint körüli áron mérik.

Az agglomeráció (például Miskolctapolca) drágább: 16-20 ezer forintot kóstál egy négyzetméter, így itt csak családi házak épülnek, hiszen ilyen magas telekárat nem lehet társasházi lakások árában érvényesíteni. Saját házért, ha kevesen is, de inkább kifizetnek ennyit.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK