Hét százalékos növekedést vizionál Veres

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés egy eredményes konszolidációs program lezáruló szakaszának büdzséje, amely megalapozza a következő évek gyorsabb növekedését, a jelentősebb életszínvonal-javulást - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az Országgyűlésben, a 2008. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájának megkezdésekor.
Vágólapra másolva!

A költségvetés erőteljesen számol az európai uniós pénzek eredményes felhasználásával, az uniós források hasznosítására alapuló fejlesztések érzékelhető megindulásával - mondta expozéjában Veres János. Hozzátette: a 2008-as költségvetés az ideinél valamivel gyorsabb gazdasági növekedést, szigorú gazdálkodást helyez kilátásba, és mivel már nincs szükség újabb jövedelem elvonására, a reáljövedelmek némi növekedését, a lakossági fogyasztás kismértékű emelkedését is előrevetíti.

"Magyarországon nincs szó sem gazdasági, sem szociális válságról. Nem a válság, hanem az előrehaladás jele, hogy rendet teszünk a közszférában, és megkezdtük, sőt sikeresen visszük végig a 16 éve halogatott reformokat" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Veres János hangsúlyozta: a jövő évi költségvetést is konzervatívan tervezte a kormány, mert fontos, hogy megvalósuljanak a költségvetési egyensúly céljai. Ahogy 2006-ban a megváltozott deficitcélt sikerült teljesíteni, és várhatóan az idén sem lesz gond a 6,8 százalékos cél teljesítésével, mert a hiány legfeljebb 6,4 százalék lesz, úgy a bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékát elérő jövőre tervezett hiány is reálisan teljesíthető - mondta Veres János.

Veres János kitért arra, a gazdasági folyamatok a konvergenciaprogramban valószínűsített pályának megfelelőek, és nincs ok feltételezni, hogy 2008-ban attól lényeges eltérés következne be. Mint elhangzott, az egyensúlyi helyzet javulásával párhuzamosan a költségvetési szféra lehetőségei is növekednek, így a beruházási tevékenység 2008-ban már várhatóan 4 százalék körül bővül, a következő években pedig évente átlag 7 százalék körüli lehet a gyorsulás.

A kormány a nemzetközi környezet továbbra is kedvező feltételeivel számol, a 2007-re 15 százalék körül várt exportnövekedés után 2008-ra 12 százalékos bővülést remélnek a kivitelben, úgy, hogy a növekedési ütem meghaladja a behozatalét. A 2007. évi mintegy 1 százalékos csökkenés után a fogyasztás üteme már kismértékben nő, a lakossági fogyasztás fokozatosan emelkedik. Ez alapján a GDP 2008-ban emelkedő ütemben, 2,8 százalék körül bővülhet - mondta Veres János.

A konszolidációs lépések árszintemelő hatásúak voltak, de az infláció az idei évközi csúcs után csökkenni kezdett, a márciusi 9 százalékról már 6,4 százalékra mérséklődött. Jövőre az infláció éves átlagos mértékét 4,5 százalékra várják - tette hozzá a pénzügyminiszter.

A közszféra jövő évi bérpolitikai mozgásterét továbbra is a konvergenciaprogram feltételrendszerének megfelelően kell alakítani, a cél az, hogy a közszférában a keresetek összességében megőrizzék reálértéküket - mondta Veres János. A pénzügyminiszter által elmondottak alapján ezt részben az adótörvényekben, az adójóváírás kedvezőbb szabályozásával érik el.

Az expozé kitért arra, hogy a központi költségvetési szervek létszáma 2006-ban - részben a kötelezően elrendelt álláshelyszám-csökkentés, de főleg a szervezeti intézkedések hatásaként - 10 700 fővel csökkent. A létszámcsökkenés az idén tovább folytatódik és eddig mintegy 8000 főt érintett. A költségvetési szervek tervezett létszáma 2008-ban közel 261 ezer fő, ami 6 ezer fővel kevesebb a 2007. évre tervezettnél. Ez nettó változás, amelyben a végrehajtott létszámcsökkentések és a feketegazdaság visszaszorításában részt vevő ellenőrző szervek megnövekedett létszámigényének együttes hatása érvényesül.

Veres János kiemelte, hogy az általános közösségi szolgáltatások kiadásainak csaknem 140 milliárd forintos növekedése 2008-ban nem a bürokrácia erősödésének jele, hanem számos rendszerbeli változás hatása. A központi költségvetési szervek bérleti díjának fedezete, a vagyon fejezet létrejötte önmagában több mint fele részben indokolja a kiadási többletet. Mindemellett - fejtette ki a pénzügyminiszter - a feketegazdaság elleni küzdelemre jelentős többlettámogatás jut.