Csökkent az amerikai alapkamat

Vágólapra másolva!
Negyed százalékponttal 4,75 százalékról 4,50 százalékra mérsékelte irányadó célkamatát szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank, a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). A döntés megfelelt a piaci várakozásnak. A Fed legutóbb szeptemberben módosította az irányadó kamatot, akkor váratlanul 0,50 százalékkal csökkent az alapkamat. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben meglepően jó adatok láttak napvilágot az Amerikai Egyesült Államok gazdaságának növekedési tempójáról, így a negyedszázalékos kamatcsökkentés is elég lehet a hitelválság hatásainak tompításához. A világgazdaság legnagyobb szereplőjének gazdaságával kapcsolatban egyre többen kongattak vészharangot, ám a bruttó hazaia termék (GDP) mintegy 4 százalékos növekedése és az ismét fellendülő fogyasztás mellett a drasztikus kamatcsökkentést már egyre kevesebb téyn indokolja.

Fordítva is elsülhet

Az egy alkalommal korábbi kamatdöntést a piac erős jelként értelmezte arra, hogy a hatóságok beavatkozzanak a piacok stabilizálása érdekében és megóvják az USA gazdaságát a recessziótól. Akadnak azonbanolyan szakértők, akik szerint a gazdaság számára fennálló kockázat továbbra is nagyon jeléentős és ezért további kamatcsökkentésre lenne szükség.

Mások viszont úgy érvelnek, hogy egy újabb kamatvágás egyenesen bátorítást adna a gondatlan költekezésnek és ezáltal ismét olyan körülményeket teremtene, mint amelyek előbb az ingatlanpiac fellendüléséhez, majd válságához vezettek. Az infláció további kockázati forrás, ugyanis ha a kamatcsökkentéssel könnyebben elérhetővé válnak a kölcsönök, az a fogyasztások megugrását vonhatja maga után.

Az új építésű és használt ingatlanok eladásai az Államokban rekord alacsony szinten mozognak, mivel a hitelezők jelentősen megszigorították a jelzálogkölcsönök odaítélési feltételeit. Az építőipar hangulata a padlón, az eladások annak ellenére esnek, hogy az árak hónapok óta csökkennek, és egyéb ösztönzők ellenére. A kész otthonok ára augusztusban 16 éves rekord szintre estek, és a fordulatnak csak halvány jelei látszanak. Még legalább fél évig nem várható változás az ingatlanpiacon, és akár két év is eltelhet, amíg a szektor újra növekedésbe kezdhet - állítja több gazdasági előrejelzés.

Kétmillió háztartás veszélyben

Ha a hitelválság erősödik, körülbelül kétmillió amerikai háztartás - különösen azok, amelyek másodlagos jelzálogfinanszírozással rendelkeznek - néz szembe azzal a veszéllyel, hogy elveszíti otthonát - idéz egy múlt heti, kongresszusi bizottsági jelentést a BBC. A piacokon is idegesség honol, mivel továbbra is bizonytalan, hogy a különféle nagy bankok mennyire vannak kitéve a hitelválság hatásainak. Az elmúlt héten a Merrill Lynch jelentett komoly veszteséget másodlagos jelzálogpiaci kintlévőségei miatt a harmadik negyedben - 2001 óta első ízben. A veszteségek - amelyek sokkal nagyobbak lettek, mint azt kezdetben előre jelezték - nagyrészt a jelzálogalapú adósságokból fakadtak.

Több elemző szerint egy 50 bázispontos mérséklés sincs kizárva, bár két hete még úgy is tűnhetett, hogy akár változatlanul is maradhatnak a kamatok decemberben. Azóta viszont változtak a körülmények. Mások szerint az amerikai gazdaság annyira azért nincs rossz passzban, hogy ilyen nagy kamatvágásra lenne szükség - ezt egyébként a legújabb számok is alátámasztják (lásd keretes írásunkat). A lakáspiacon ugyan 2008 végéig nem várható pozitvív változás, de ez csak 5 százalékát teszi ki az USA gazdaságának. Az export szárnyal, ez pedig háromszor nagyobb tétel, mint a lakáspiac.

Bizalmatlan bankok

Forrás: REUTERS
Forrás: REUTERS

A bankok igencsak "megperzselődtek" a másodlagos hitelpiac minősége miatt, vagyis, hogy rugalmas kamatozású jelzálogkölcsönt nyújtottak a gyenge hitelképességű ügyfelek tömegének. Bizalmatlanságuk miatt így az alacsonyabb kamatok mellett is nehezebb maradhat a gyengébb hitelképességű ügyfelek kölcsönhöz jutása. Így a Fed esetleges kamatcsökkentése önmagában nem feltétlen elég ahhoz, hogy megmentse a szédelgő ingatlanpiacot, amelyet az eladatlan otthonok terhe nyomaszt - írja a Reuters a Harvard Egyetem szakértőjére, Nicolas Retsinasra hivatkozva. A Fednek a bankközi diszkontkamatokat is csökkentenie kellene a hitelezők érdekében. Az ismétlődő kamatvágások hatására a bankok ugyan könnyíthetnek hitelezési standardjaikon, de az ingatlanszektornak más likviditási ablakokat is kellene nyitni - teszi hozzá.

A hitelválság eredetileg abból fakad, hogy a felgyülemlő fizetésképtelenségek és végrehajtások miatt a hitelezők megszigorították a kölcsönök odaítélését. A rendelés-visszamondások száma ugrásszerűen nőtt, miután a hitelezők sokkal óvatosabbak lettek, mert megégették magukat a jelzálogkölcsönökre halmozódó nemfizetések és kényszer-árverések miatt. Ez azután ahhoz vezett, hogy az adósok tömegei képtelenek voltak rugalmas jelzálogkölcsöneik törlesztéseit teljesíteni, mivel a kamatok sokkal magasabbra emelkedtek. A nyári hitelválság miatt a fizetésképtelenné váló ügyfelek a refinanszírozásra sem találtak forrást, ami tovább mélyítette a válságot.