Kevesebb működőtőke érkezik

Vágólapra másolva!
Jelentősen visszavett az idei működőtőke-beáramlásra vonatkozó előrejelzéséből a gazdasági tárca: míg az év első pár hónapjában még 4 milliárd euró körüli összeget prognosztizáltak, ma már arra számítanak, hogy rossz esetben ez 2,5 milliárd körül lesz csupán, amire 1996 óta csak 2003-ban volt példa.
Vágólapra másolva!

Ha így történik, akkor durván a tavalyi összeg fele érkezik az országba. A 2003-as évet leszámítva - ilyen kevés FDI utoljára 1996-ban telepedett be hozzánk. A gazdasági tárca aktuális prognózisának optimista változata szerint, ha bizonyos tranzakciók sikerrel lezárulnak, akkor is csak 3,5 milliárd euró körül alakulhat a beáramlás, ami az elmúlt tíz év átlaga alatt marad - írja a Világgazdaság.

A gyengébb FDI-adatokban szerepet játszik az utóbbi években elszenvedett versenyképesség-romlás, és a meggyengült gazdasági hitelesség is.

A rekordnak számító 2005-ös évi adat nem csak a gazdaság helyzete miatt, hanem azért sem érhető el, mert nagy értékű állami tulajdon értékesítése a közeljövőben nem várható. Nem látszik olyan nagy értékű egyedi tranzakció, mint tavaly a Mol gázüzletágának értékesítése külföldi szakmai befektetőnek, vagy 2005-ben a Budapest Airport privatizációja.