Vágólapra másolva!
Idén 77 százalékkal, 110 ezer hektárra nőtt a géntechnológiával módosított (gm) kukoricával bevetett terület az Európai Unióban - jelentette be az európai biotechnológiai iparágakat tömörítő szervezet, az EuropaBio Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A gm-kukorica területe megnégyszereződött Franciaországban, illetve megduplázódott Német- és Csehországban. A legnagyobb termelő továbbra is Spanyolország, ahol 2007-ben 40 százalékkal nőtt a gm-kukorica vetésterülete - írja a Napi Gazdaság.

Az EU-ban jelenleg egyetlen géntechnológiával nemesített növényt, az 1998-ban engedélyezett Bt-kukoricát lehet termelni. Ez a kukorica olyan gént tartalmaz, amely ellenállóvá teszi a növényt az európai kukoricamollyal szemben. Ez a kártevő elsősorban Dél- és Közép-Európában van jelen, de fokozatosan terjeszkedik észak felé is.

A gm-növényekkel a gazdálkodók felvehetik a küzdelmet a kártevők és betegségek ellen, növelhetik a termést és csökkenthetik a költségeiket. Jelenleg 209 gm-növényt termesztenek vagy fejlesztenek a világ 46 országában.