Már a 100 dollárt ostromolja az olajár

Vágólapra másolva!
A töretlenül gyengülő dollár és a téli ellátással kapcsolatban ismét erőre kapó aggályok miatt az amerikai olajárak átlépték a 98 dolláros hordónkénti határt. Annak egyelőre semmi jele, hogy a folyamat rövid időn belül megfordulhat.
Vágólapra másolva!

Miután az olaj ára idén 60 százalékot emelkedett, az elemzők már elkerülhetetlennek tartják a 100 dolláros szint elérését, mivel a drágulást előidéző tényezők továbbra is fennállnak. Az amerikai könnyűolaj áremelkedését az Északi-tengeren fúrótornyokat romboló rossz idő is támogatta, ami a globális piacon is emelte az árakat. Az Északi-tenger térségében előrejelzett viharok miatt több termelő, így a BP és a ConocoPhilips is kiürítette olajtermelő létesítményeit, számolt be a BBC.

Az olajárak emelkedésében a dollár gyengélkedése központi szerepet játszik, mivel számos befektető az energiahordozót dollárbefektetései alternatívájának tekinti. Másrészt a dollárban árazott olaj a deviza gyengesége miatt a többi országnak viszonylag kevésbé drága. Így fordulhat elő például az is, hogy idén még nem dőlt meg a tavalyi magyarországi rekord benzinár, miközben az olaj világpiaci ára lassan 20 dollárral magasabb, mint tavaly nyáron. Az inflációs hatásokat is beszámítva a rekord árszintet még mindig az 1980-as év tartja, amikor is az olaj hordónkénti ára mai értéken 101,70 dollárra rúgott.