Szabályozásra várnak a taxisok

Vágólapra másolva!
Hiányzik a taxis szakma átfogó szabályozása, és ez hátráltatja a piac hatékony működését - hangzott el a magántaxizás huszonöt éves évfordulóján tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Sipeki József, a BKIK taxis szakmai kollégiumának elnöke közölte: szeretnék elérni, hogy a taxizás OKJ-s szakma legyen, a tevékenység a területi önkormányzatok felügyelete alá tartozzon.
Vágólapra másolva!

A fővárosban továbbra sem megoldott a taxiállomások, drosztok kezelésének helyzete, az ár- és a tarifakérdés, illetve az ellenőrzés. Az átfogó szabályozás jó irányba hatna vélekedtek a szakmai szervezetek vzetői a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének (TFTSZ) valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) taxis szakmai kollégiumának jubileumi ünnepségén.

A BKIK kollégiumi elnöke szerint ezeknek a témáknak a szabályozását egyszerre kellene megoldani, mert ezek összességében jelentenének megoldást. Példaként említette, hogy szigorítani kellene a szakmába kerülés feltételeit. Az ellenőrzésnél gondot jelent, hogy jelenleg több hatóság is részterületeket néz, ami nem fogja át az egész tevékenységet.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egy évvel ezelőtt alakult TFTSZ célja, hogy erősítse a taxisok érdekérvényesítő képességét.

A szövetségnek tíz fővárosi taxis társaság a tagja. A fővárosi taxisok mintegy 90 százalékát tömöríti, és havonta minimum 600 ezer fuvart teljesítenek. A gépkocsik évente körülbelül 220 millió kilométert tesznek Budapesten és vonzáskörzetében. A taxizás jelenleg is a tömegközlekedés egyénileg igénybe vehető formája, de ennek érvényesítéséhez hiányoznak a feltételek, köztük a taxiállomások.