Üzleti légkör: rossz pont a kormánynak

Vágólapra másolva!
A kormányzat által teremtett üzleti légkört tekintve Budapest egy év alatt a 2. helyről a 6-ra csúszott vissza a European Cities Monitor listáján. A bonyolult adórendszer miatt, akár még hátrébb is kerülhettünk volna - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Mindamellett, hogy a politikai kockázatot tekintve Magyarországot és Budapestet tekintik a legstabilabbnak a közép-kelet-európai régióban - a múlt évi 22. hellyel szemben - a 23. helyen található jelenleg Budapest Európa legvonzóbb üzleti célpontjai között.

Saly Miklós, a Colliers International irodadivíziójának társigazgatója szerint mivel a nemzetközi üzleti szolgáltató központok eddigi Magyarországra települése reményteljes húzóerőt jelentett az irodapiac keresleti oldalán, az ingatlanpiacot is érzékenyen érintheti hazánk üzleti megítélésének változása.

Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója Magyarország és Budapest nemzetközi pozíciója kapcsán a munkaerő költségét, továbbá a bürokrácia, a minőség és az oktatás kérdésit hozta összefüggésbe a helyezésekkel. A rész-szempontok között szerepelt még többek közt a városi tömegközlekedés (24.), a nemzetközi közlekedés (33.) és az életminőség (27.) is.

Saly Miklós, a Colliers Ingatlanügynökség szakértője hozzátette, ingatlanpiaci szempontból a nemzetközi szolgáltató központok nem tartoznak a túlzottan árérzékeny partnerek közé, azaz egy-egy ország mellett való döntéskor az irodabérleti díjak aránylag kis mértékben befolyásolják a multinacionális cégeket.

Nagyobb súllyal esik latba a munkaerőpiac minősége és mobilitása (szakképzettség, nyelvtudás, ár-érték arány), no meg a gyors bővülési lehetőség. Jóllehet Magyarország gazdasági versenyképessége és adórendszere nem a legkedvezőbb a térségben, a közeljövőben mégis több mint 10 000 négyzetméternyi irodaterületen jönnek létre várhatóan nemzetközi szolgáltató központok - írja a lap.