Óriási új olajkészletre lelt Brazília

Vágólapra másolva!
Hatalmas új olajtartalékokat fedeztek fel Brazília partjainál, a kormány közleménye szerint az ország ezzel az egyik legnagyobb olajkitermelővé válhat a világon. Brazília így az arab országokhoz hasonló nagy olajexportőrré válhatna, ami még az USA-nak sem lenne mindegy.
Vágólapra másolva!

A Petrobras, Brazília nemzeti olajcége azt állítja, úgy véli, a tenger alatt található Tupi nevű mező körülbelül 5 és 8 milliárd hordó közötti kinyerhető, kiváló minőségű könnyűolajat is tartalmazhat - számol be a BBC. A cég az elemzői teszteredmények megszületése után adta ki becslését. Az állami irányítású vállalat azt mondja, az eredmények magas gáz- és könnyűolaj kitermelhetőséget mutatnak. A könnyűolajat viszonylag olcsón lehet finomítani, és drágábban lehet eladni.

A Petrobras szerint a felfedezés a tíz legnagyobb olajkészlettel rendelkező ország közé emelheti Brazíliát. A hírek a vállalat részvényeinek meredek emelkedését eredményezték, és a dél-amerikai ország kormánya is lelkesen fogadta. A kormány azt mondja, ha a rétegekről kiderül, hogy tényleg olyan jelentősek, mint ahogyan azok előzetesen tűntek, akkor Brazília Venezuelához és az arab országokhoz hasonló jelentőségre tesz szert a globális olajpiacon. Egy ekkor a készlettel az eddig behozatalra szoruló ország egy csapásra jelentős olajexportba kezdhetne, vélik a kabinetnél.

A brazil olaj nagy része nehéz és nagy mélységben helyezkedik el, ennek ellenére az ország tartalékai az elmúlt évtizedben csaknem megduplázódtak. Egyes elemzők szerint ez a mostani nagy felfedezés arra is alkalmas lehet, hogy az állandó üzemanyagéhségben leledző USA némileg függetlenítse ellátását Venezuelától, amellyel igencsak vészterhes a viszonya. A Tupi mező a Brazíliában valaha felfedezett olajnak a 40 százalékát teszi ki, tehát mindenképpen igen jelentős mozzanat abban az országban, ahol komoly rendszer épült a kukoricából és cukornádból kinyert bioetanol hasznosítására.