Az egykori győri édességgyár utolsó egysége is elköltözhet a megyeszékhelyen működő régi gyártótelepéről. A tulajdonos az önkormányzattal tárgyal az új helyszínről - írja a Napi Gazdaság.

A Kisalföld értesülése szerint bezárja győri, immár mindössze ötven dolgozót foglalkoztató régi üzemét a Győri Keksz Kft. és a gyártást egy Győrben vagy közvetlen vonzáskörzetében lévő telephelye vinné. A cég a közelmúltban azzal a kéréssel fordult Borkai Zsolt polgármesterhez, hogy a helyhatósággal együttműködve szeretne új telephelyet keresni.

A kft. a Negró gyártását nem akarja elvinni a logisztikai szempontból is kedvező helyen lévő városból, ám a nagy és jórészt korszerűtlen mostani épületegyüttest nem tudja kihasználni. A polgármesteri hivatalban elmondták: a többhektáros területen lévő győrszigeti üzem - amelyben még 1880-ban kezdődött el a termelés - városfejlesztési szempontból kiváló helyen van, az ingatlan értékesítésével aligha lesz gond. A terület hasznosítására már korábban nemzetközi tervpályázatot írtak ki.

A tervek szerint a helyhatóság a céggel közösen megvizsgálja az ipari parkba település lehetőségét, de a tárgyalások során más helyszínek is szóba kerültek. Az üzem sorsa akkor vált bizonytalanná, amikor a Győri Keksz korábbi tulajdonosa, a francia Danone tavaly úgy döntött, hogy a hagyományos kekszgyártást teljes egészében Székesfehérvárra telepíti.

Az amerikai Kraft Foods Inc 5,3 milliárd dollárt fektet be az európai piacon való jelenlétének erősítésére azzal, hogy megvásárolja a Danone SA keksz- és gabonapehely-üzletágát. Ennek része a Győri Keksz is, amely mostanra Győrben jószerével a Negró cukorka gyártására állt rá.

A két cég a tervek szerint az év végéig egyezik meg az adásvétel részleteiről; a Kraft három évig nem tervezi megbolygatni az átvett francia gyáregységeket. Vélhetően hasonlóan jár el a többi érdekeltséggel is.