Beragadt a magyarországi infláció

Vágólapra másolva!
Októberben nem csökkent tovább a pénzromlás mértéke Magyarországon - vélik szinte egybehangzóan londoni szakértők. Ha így megy tovább, akkor annak az esélye is csökken, hogy a monetáris tanács az idén még egyszer kamatot vágjon.
Vágólapra másolva!

Londoni felzárkózó piaci elemzők előrejelzései szerint októberben - főleg az élelmiszerársokk és a magas olajárak miatt - nem folytatódott a magyarországi dezinfláció, sőt jó eséllyel az idei évre le is állt.

Az MTI által előzetesen kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett nyolc nagy londoni befektetési ház (UBS, Deutsche Bank, Crédit Suisse, Citigroup, Goldman Sachs, Barclays Capital, JP Morgan, BNP Paribas) elemzői 6,3 és 6,7 százalék közötti előrejelzéseket adtak, vagyis vannak olyan szakértők a Cityben, akik az éves infláció gyorsulását várják az előző havi 6,4 százalékról. A prognózisok átlaga 6,46 százalék.

A megkérdezett londoni házak közül három - 6,4 százalékkal - stagnálást vár a múlt hónapról, négyen az éves infláció gyorsulását jósolják - hárman 6,5 százalékra, egyikük 6,7 százalékra -, és csak egy elemző mondta azt, hogy minimális lassulással számol (Crédit Suisse, 6,3 százalék).

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének előrejelzése szerint az élelmiszer- és az üzemanyag-összetevő legutóbbi drágulása októberben, sőt az év egészére jó eséllyel megállította a dezinflációt; a ház a múlt hónapról 6,5 százalékot vár éves összevetésben, és szerinte ez az ütem már fennmarad az év végéig. Októberben valószínűleg megtorpant a dezinfláció - vélték a bank szakértői.

A cég megjegyzi, hogy az általa várt inflációs szint több mint fél százalékponttal haladja meg az MNB három hónappal ezelőtti előrejelzését. A JP Morgan egyelőre fenntartja 7,25 százalékos idei év végi MNB-kamatelőrejelzését - vagyis számít még egy negyed százalékpontos csökkentésre -, de szerinte növekszik annak a kockázata, hogy az idén már nem lesz további pénzügypolitikai enyhítés.

A Barclays Capital, amely szintén 6,5 százalékot vár októberre, előrejelzésében kiemelte, hogy az agrártermékek termelői árai augusztusban, éves összevetésben 18 százalékkal emelkedtek a júliusi 10,4 százalék után. A ház megjegyzi: még az MNB is azzal számol, hogy az élelmiszerársokknak eddig legfeljebb a harmada-fele jelent meg a kiskereskedelmi élelmiszerárakban.

Az MTI által szemlézett októberi magyarországi tizenkét havi inflációs előrejelzések közül a Goldman Sachs befektetési csoport londoni részlegének hétfői jóslata a legagresszívabb, 6,7 százalékkal. A ház hétfőn megismételte azt a minapi előrejelzését, hogy az MNB a novemberi inflációs jelentésben, az augusztusiban szereplő 2,4 százalékról 3 százalék körüli szintre fogja emelni a 2009-es átlagos inflációra adott prognózisát.

A GS a múlt hét végén Londonban kiadott felzárkózó térségi helyzetértékelésében azt is jósolta, hogy az MNB a novemberi inflációs jelentésben a 2008-as átlagos inflációra adott előrejelzését 0,9 százalékponttal 5,4 százalékra emeli a legutóbbi prognózisban szereplő 4,5 százalékról.