Az olajár tovább növelheti az inflációt

2007.11.13. 7:42

Az olajár emelkedése megjelenik a termékek és szolgáltatások árában, de az energiaárakban is. A kormány tompíthat, de az tízmilliárdokba is kerülhet. A Pénzügyminisztérium szerint sem a költségvetési egyenleget, sem a konvergenciaprogram teljesítését nem veszélyezteti a mostani olajár-emelkedés, ugyanis az összegek tervezésekor figyelembe vették az árak jelentős mértékű változásának lehetőségét is - írja a Világgazdaság.

Az olajár soha nem látott magasságokba emelkedett az utóbbi hetekben. Ez azonnal megmutatkozik az üzemanyagok árában, ami idővel megjelenik szinte valamennyi termékében és szolgáltatáséban is, vagyis nagyot lódíthat az idén amúgy is jócskán a tervek felett alakuló infláción. Míg azonban a pénzromlás ütemének gyorsulása a büdzsé tekintetében akár jó hír is lehet, az már komoly gondot okozhat, hogy az olajár emelkedését néhány hónapos késéssel mindig követi a földgáz árának növekedése.

Kérdés, hogy a kormány engedi-e a piaci árak érvényesülését a fogyasztásban. Ha igen, ez nemcsak a gáz, hanem a villamos energia és a közösségi közlekedés árszínvonalát is erősen érintené. Ha viszont a kormány tompítani kívánja a piaci árak hatását, e lépése akár több tízmilliárd forintnyi többletdeficitet is okozhat - közölte Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

A Pénzügyminisztérium szerint vannak tartalékok a költségvetésben. A tárca szerint az viszont más kérdés, hogy a szintén tízmilliárd forintokban mérhető adóbevételi többleteket akár el is vihetik a világpiaci folyamatok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK