Valamit tudnak a szállodaberuházók

Vágólapra másolva!
Becslések szerint a következő három-négy évben összesen akár 3-4 ezer új budapesti hotelszoba szállhat be a vendégekért folytatott versenybe. A szakértő szerint, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a következő néhány év nehéz lehet a piac számára, de hosszú távon a befektetők vélhetően megtalálják a számításukat.
Vágólapra másolva!

Valóságos szállodaépítési boom van kibontakozóban Budapest belső kerületeiben. Némelyik leendő létesítménynek már látszanak a körvonalai, máshol egyelőre csak azt tudni, hogy az adott foghíjtelek már a fejlesztő cég birtokába került, és az bármikor megkezdheti a beruházást.

A turizmus világszerte tapasztalható fellendülését látva mindez nem rendkívüli egy nagyvárosban. Annak ismeretében azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy a budapesti szállodák kihasználtsági adatai jelenleg sem mondhatók kimagaslóan jónak.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2007 első kilenc hónapjában a budapesti három-, négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 59,4, 66,5, illetve 70,2 százalékos kihasználtsággal működtek. A Deloitte nyári hotelbenchmark jelentésében szereplő európai városok közül több is jobb számokat produkált ennél, de fontosabb, hogy Budapesttel szemben kivétel nélkül növekedést könyvelhettek el az elmúlt évben.

Tavalyhoz képest csökkenés

A KSH ezzel szemben 7 százalékpontos visszaesést regisztrált a hazai kihasználtságban. Jóllehet ez az adat az egész országra vonatkozik, bízvást tekinthetjük Budapestre nézve is irányadónak, hiszen országosan a vendégéjszakák számának növekedését éppen a fővárosban bekövetkezett csökkenés fogta vissza.

A fejlesztők - melyek között vannak a magyarországi ingatlanpiac más szegmensében is aktív nagy cégek - mégis látnak tartalékokat a hazai piacban, többféle méretű és színvonalú szállodát készülnek felhúzni a Nagykörúton belül és kívül - sőt Buda belső részén is, ahol 2000 óta nem épült jelentős szálloda.

Az egyik jövendő hotelcentrum a Blaha Lujza tér és közvetlen környéke lehet, ahol már most is van három (Nemzeti, New York Palace, Novotel Centrum) szálloda. Ezek mellett ugrásra kész a hajdani sajtószékház helyén a négycsillagos Europeum, a New York Palace 500 fős konferenciateremmel megtámogatott ötcsillagos bővítése, valamint pár utcával arrébb a háromcsillagos Orient, amelyben, az Europeumhoz hasonlóan, lakások és üzletek is lesznek.

Balettintézetből Opera Plaza

A Podmaniczky és a Vörösmarty utca sarkán, a leendő kormányzati negyed tőszomszédságában hamarosan elkészül a Hotel Rosslyn, míg az Andrássy úton különleges beruházásnak ígérkezik az egykori Balettintézetből Opera Plaza néven kialakítandó luxusszálló.

A körúton belül érdemes még megemlíteni a Lőrinc pap térre tervezett Boutique Hotel Valentinót, aztán az ötödik kerületben már igazi nagyágyúk következnek: az Úttörő Áruház helyén a First Site Hotel, a Ferenciek terén a Palazzo Klotild, a Hold utcai Hold Residence, és az Október 6. utcában is lesz egy műemlék épületben megépítendő, egyelőre név nélküli szálloda. A felsoroltak között találni 70 és 200 szobásat is.

A Duna túloldalán a Rác Thermalt övezi a legnagyobb érdeklődés, a távlati tervekben ugyanis a Gellért-hegyre vezető siklót is kapcsolnak hozzá, de egyelőre maga a szálloda is elég lassan készül. A legfrissebb terv a Clark Ádám téri "kanyarszállodáé", amely ugyan nem lesz túl nagy, de a fekvése szerfölött exkluzívvá teszi.