Profitfigyelmeztetés az FHB-től

Vágólapra másolva!
Az FHB Jelzálogbank Nyrt. 2007. harmadik negyedévi adózott eredménye - a zárlati munkák jelenlegi állása szerint - 4,10 milliárd forint, ami 19,9 százalékkal elmarad a tervezettől, és az éves eredménynél is hasonló elmaradás várható - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.
Vágólapra másolva!

A bank közleménye a tervtől való eltérés főbb okai között sorolja fel, hogy az IFRS szabályok szerint elszámolt derivatív ügyletek valósérték-változásból származó eredménye 2007. szeptember 30-án 510 millió forint nem realizált veszteség, ami 450 millió forinttal magasabb a tervezettnél. E tétel nélkül 11 százalékkal marad el a tervtől. A bank származékos ügyleteket nem köt spekulatív céllal, csak és kizárólag fedezeti ügyletei vannak - teszik hozzá.

Ugyancsak hozzájárult a vártnál rosszabb eredményhez, hogy az új stratégia implementálása a negyedik negyedévben fejeződik be. A megvalósítás költsége eddig 4-5 százalékkal, mintegy 500 millió forinttal haladta meg a tervezettet.

Az FHB privatizálása a harmadik negyedévben sikeresen befejeződött. A privatizációval kapcsolatosan nem terveztek jelentős költségeket, miközben az egyszeri, mintegy 450 millió forint többlet kiadással járt.

A közlemény a bank éves konszolidált adózás előtti eredményére vonatkozóan úgy fogalmaz, hogy az "várhatóan legalább a harmadik negyedévi mértékben" marad majd el a tervezettől és a piaci várakozásoktól, mert az év hátralévő részében nem várható pozitív változás. Az FHB 2007-re 8,1-8,2 milliárd forint konszolidált adózás előtti nyereséget tervezett, 20 százalék feletti átlagos tőkearányos megtérülést és a mérlegfőösszeg több mint 10 százalékos növekedését.

A privatizáció előtt álló FHB már a 2007 első félévére közzétett gyorsjelentésében is az elemzői várakozásoktól elmaradó eredményről számolt be.

A bank 2,787 milliárd forint konszolidált adózott profitot ért el, 25,7 százalékkal kisebbet a tavalyi első félévinél. Az első félévi adózott nyereség a fedezeti tranzakciók valós érték változását figyelmen kívül hagyva 11,3 százalékkal maradt el a bázistól. A konszolidált mérlegfőösszeg egy év alatt 10,8 százalékkal emelkedett, és június végén 581,6 milliárd forintot tett ki.

A bankcsoport első félévi eredményét a jelentés szerint jelentősen befolyásolták az új stratégia megvalósításának ráfordításai, ugyanakkor az új tevékenységekből származó többletbevételek csak a következő időszakban jelentkeznek.