Az EU fellép a félrevezető honlapok ellen

Vágólapra másolva!
A repülőjegyet árusító honlapok majdnem felénél szabálytalanságokat, félrevezető reklámokat és tisztességtelen eljárásokat állapított meg az a vizsgálat, amelyet az Európai Bizottság végzett el a témában, mondta szerdán Brüsszelben az EU fogyasztóvédelemért felelős biztosa, Meglena Kuneva.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatot Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Málta, Portugália, Spanyolország, Svédország és a nem EU-tag Norvégia bevonásával folytatták, kiterjedt Európa vezető légitársaságaira, diszkont légitársaságokra és egyéb olyan honlapokra, amelyek repülőjegyet árusítanak. Összesen több mint 400 honlapot vizsgáltak. Legnagyobb arányban belga, finn, norvég és észt honlapokon találtak szabálytalanságokat.

Az ellenőrzés után a hatóságok kapcsolatba léptek a vállalatokkal, és felkérték őket, hogy javítsák ki honlapjukat, illetve tisztázzák álláspontjukat.

A vállatoknak négy hónap áll rendelkezésükre a reagálásra. A lehetséges jogi fellépésen túlmenően a biztos nem fog késlekedni, hogy nyilvánosan megnevezze és megrója azokat a vállalatokat, amelyek a határidő lejárta után sem hozzák összhangba honlapjukat az uniós joggal.

Mivel európai méreteket öltő nehézségről van szó, megoldásához is európai szintű fellépés szükséges - hangoztatta a biztos. - A határidő lejárta után nem fogok habozni az intézkedéssel, és nyilvánosan megnevezem és megrovom azokat a vállalatokat, melyek még mindig jogsértő módon járnak el.

A részt vevő nemzeti hatóságok közös módszert alkalmaztak, és olyan előre meghatározott keresőszavakat használtak, mint a repülőjegy, olcsó repülőút, utazás, last minute, törzsutaspontok, azért, hogy felkutassák és megvizsgálják az adott országok fogyasztóit megcélzó, repülőjegyeket árusító honlapokat. A feltárt hiányosságok sértik az uniós jogot, mégpedig a megtévesztő reklámra vonatkozó irányelvet és a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelvet.