Távol tartja a GKM a Hankooktól a riválisokat

Vágólapra másolva!
Csaknem 16 milliárdos állami támogatást kapott a Hankook gumiabroncsgyártó a GKM-mel aláírt, bírósági döntés után nyilvánosságra hozott szerződés értelmében. Ráadásul a minisztérium vállalta azt is, hogy a cég szószólója lesz. Kóka János tárcája ezen kívül kizárta a dél-koreai cég gyárának 100 kilométeres körzetéből a konkurenciát.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta a Hankook dél-koreai gumigyártó vállalalttal kötött szerződését a GKM. A szerződésben több érdekesség is található. Leszögezi például, hogy a minisztériumnak meg kell szereznie a projekt hatékony kivitelezéséhez szükséges támogatást a kormányzati intézmények és a koalíciós pártok részéről, illetve minden ehhez nélkülözhetetlen hatósági engedélyt és jogosítványt.

A Hankook dél-koreai gumiabroncsgyártó cég összesen 131 milliárd forint értékű beruházás keretében Dunaújváros mellett épített üzemet, melyhez állami támogatást kapott a GKM befektetésösztönző keretéből. A gyár felépítéséhez szükséges terület megszerzése különös körülmények közepette zajlott, a Nemzeti Nyomozó Iroda ez ügyben indított nyomozása azóta is folyamatban van. A telekügyletekről a manager magazin júniusi számában közölt cikket.

A 91 oldalas megállapodás több állami kötelezettséget rögzít a 2019 végéig élő társaságiadó-kedvezményen és az állami támogatás folyósításán kívül. Ez utóbbi összege legfeljebb 15,881 milliárd forint, plusz 560 ezer euró képzési hozzájárulás és 1,4 millió euró munkahely-teremtési támogatás (a kettő összesen 500 millió forintra rúg).

Kóka János miniszter ugyancsak aláírásával vállalta, hogy ha a beruházáshoz valamely jogszabály vagy más rendelkezés megváltoztatása szükséges, a minisztérium mindent megtesz ennek eléréséért. Ha törekvése kudarcot vall, akkor a felek közösen állapodnak meg arról, miféle megoldással hozható a Hankook a változtatással egyenértékű helyzetbe. Amennyiben ez nem lehetséges, és a cég emiatt veszteséget szenved, kompenzációra tarthat igényt. A minisztérium ezenfelül kijelentette, hogy legjobb tudása szerint megakadályozza a gazdaságilag kevezőtlen törvényi változásokat (ami vélhetően a cégeknek adható adókezdezményt érintő előírásokra értendő).

Senki sem merészkedhet 100 kilométeren belülre

A szerződés értelmében a minisztériumnak minden hazai és uniós fórum előtt támogatnia kell a beruházás ügyét. Elsősorban azt kell biztosítania, hogy az Európai Bizottság ne tiltsa le az állami támogatás egyetlen formáját sem, de itthon is köteles megvédeni a céget az annak adózását, környezetvédelmi tevékenységét vagy foglalkoztatási gyakorlatát illető vitákban, vizsgálatokban.

Forrás: [origo]

Már a területet is zavaros körülmények között szerezték meg

Az egyik leginkább figyelemreméltó kitétel, hogy sem a minisztérium, sem a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. nem kínál területet másik gumiabroncsgyártó üzemnek a Hankook-gyár 100 kilométeres körzetében. Érdeklődésünkre a Gazdasági Versenyhivatalnál azt mondták, az ilyen kikötés nyilvánvalóan torzítja a versenyt, de mivel a támogatás odaítélése uniós engedélytől függött, a GVH nem kompetens az ügyben. Mihálovits András szóvivő megjegyezte, az uniós pályázatok esetében is előfordul, hogy az állam magasabb célok érdekében versenykorlátozó feltételeket fogad el.

Mi lesz 2015 után?

Dunaújváros is vállalt ezt-azt, így például buszmegálló létesítését a gyár közelében. A városnak értelemszerűen főleg az 1508 munkahely miatt előnyös a beruházás, de érdekes, hogy a Hankook csupán a 2011 és 2015 közötti időszakra garantálja ennyi dolgozó foglalkoztatását.

A szövegben szerepel, hogy a szerződés kiemelten bizalmas, és üzletileg érzékenyen érinti a Hankookot. Ezért csak akkor szabad belőle bármit nyilvánosságra hozni, ha erről törvény vagy bíróság rendelkezik, valamilyen jogi procedúrához szükséges, vagy már egyébként is napvilágra került az információ.