A harmadik negyedéves GDP adatok azt mutatják, hogy a gazdaság túl van a növekedési mélyponton, a rövid bázisú növekedési index, az előző negyedévhez mért bővülés ugyanis 0,3 százalék lett, a megelőző negyedévi 0,1 százalékot követően - mondta el Pichler Ferenc a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője.

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy a KSH nyilvánosságra hozta az Ecostattal közös gyorsbecslését, ami szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén a III. negyedévben 1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével 1,1 százalékkal nőtt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék. Az elemzők az előző negyedévi végleges adat szerinti 1,2 százaléknál néhány tized százalékponttal magasabb gazdasági növekedést vártak.

Pichler Ferenc szerint látható, hogy a kormány által meghirdetett fiskális konszolidáció sikeresen halad. Ennek célja, hogy a gazdaság fenntartható növekedési pályára álljon és a 10 százalék körüli GDP arányos államháztartási hiány jelentős mértékben csökkenjen.

Az államháztartás hiánya a tavalyi, a GDP 9,2 százalékát elérő mértékről az idén várhatóan 6,4 százalékra, jövőre pedig 4 százalék közelébe mérséklődhet - fűzte hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy a fiskális konszolidáció, ahogyan azt előre lehetett látni növekedési áldozattal jár.

Ez a növekedési veszteség jelentős részben az állam teljesítményének, az állami, nem piaci szolgáltatások visszaszorulásának, azaz a kisebb állam megvalósulásának a következménye, ami az államháztartás reformjának fő célkitűzése - mondta Pichler Ferenc. A korábbinál kisebb állam, egy szintet elérve tovább már nem csökkenti a GDP bővülési ütemét, a növekedés így ismét gyorsulni kezd: jövőre 2,8 százalékig, 2009-ben pedig 4 százalék fölé.

A PM jelenleg is érvényes prognózisa az idén 2,2 százalékos GDP bővüléssel számol, a tárca azonban csak a GDP részletes összetétele ismeretében tekinti át újra az előrejelzést - tette hozzá a szóvivő.