A PM szerint novemberben is teljesül a cél

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium 172,2 milliárd forint hiányra számít novemberben az államháztartásban az önkormányzatok nélkül, így az első tizenegy havi deficit a GDP 5,4 százaléka lesz - mondta Tátrai Miklós, a tárca államtitkára. A kabinet várhatóan november 28-i ülésén foglalkozik a konvergenciaprogram eddigi állásával.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás az első tíz hónapban az önkormányzatok nélkül 1196,9 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tíz havi deficit a GDP 4,7 százalékát érte el. Az államtitkár kiemelte: a pénzügyi tárca nem változtat az éves prognózisán: a pénzforgalmi hiány a GDP-hez mérten önkormányzatok nélkül 5,8 százalék, az önkormányzatokkal 6,2 százalék lesz. Az uniós normák szerint számolt államháztartási deficit pedig önkormányzatokkal együtt 6,4 százalékra várható.

Az októberi hiány 49,8 milliárd forint volt, a Pénzügyminisztérium előzőleg 31,9 milliárd forint hiánnyal számolt. A magasabb deficitet Tátrai azzal indokolta, hogy a november eleji munkaszüneti napok miatt októberben több bért fizettek ki. Tátrai Miklós közölte, ha az októberi többletkifizetésektől, vagyis a mintegy 18 milliárd forintos összegű bérkifizetéstől eltekintünk, akkor az eredeti prognózis szerint alakult volna az októberi államháztartási egyenleg. Összességében ez év októberében a központi költségvetés 43,1 milliárd forintos deficittel zárt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál 17,5 milliárd forint deficit keletkezett, az egyenleget javította az elkülönített állami pénzalapok 10,8 milliárd forintos többlete.

A közpénzügyi törvény kapcsán folytatódnak a tárgyalások a parlamenti pártok képviselőivel, mielőtt a tervezett új jogszabály bekerülne a parlament elé - mondta az államtitkár. "Ahol a célok sérelme nélkül lehet ezt megvalósítani, ott a kormány megegyezésre törekszik az ellenzékkel" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy Költségvetési Hivatal vagy Költségvetési Tanács lesz-e az új intézmény neve, Tátrai Miklós kijelentette: nem az a lényeg, hogy hivatal vagy tanács, hanem az, hogy milyen feladatot lát el az új intézmény. A kormányzat azt kívánja elérni, hogy hivatásszerűen és szakszerűen ezzel foglalkozó apparátussal rendelkezzék az új intézmény és független legyen a mindenkori kormányzattól, illetve hogy olyan személyekből álljon, akik más feladatot nem látnak el. Az ellenzék eddig olyan személyekre tett javaslatot, akiknek más fontos tevékenységük is van a költségvetés tervezésén és az ezzel kapcsolatos feladatokon kívül - mondta.