Gyorsan gyengül a forint a devizapaicon

Vágólapra másolva!
Egy óra alatt több, mint egy forintot emelkedett az euró árfolyama a budapesti bankközi devizapiacon. Az uniós valutát negyedórával dél körül 256,37/256,79 forintos árfolyamon jegyezték.
Vágólapra másolva!

Gyorsan gyengült a forint az euróval szemben szerda délelőtt a budapesti bankközi devizapiacon. Míg kedden délután 254,80/255,00 forinton jegyezték az európai valutát, szerdán délre már jóval 256,50 forint fölé nőtt az árfolyama.

Reggel még 225,50 forint körüli árfolyamon kereskedtek az euróval, 11 óra utána azonban hirtelen emelkedésnek indult az euró árfolyama, amely háromnegyed órán belül több, mint egy forintot emelkedett. Az uniós valutát dél körül már 256,37/256,79 forintos árfolyamon jegyezték.

A kereskedők szerint továbbra is elsősorban nemzetközi hatások mozgatják a piacot, az "éjszaka híre" az volt, hogy a hírügynökségi értesülések szerint nem elképzelhetetlen a Fed rendkívüli kamatcsökkentése.

A dollár ennek hatására tovább gyengült, 1,4850-en született az új euró/dollár árfolyamrekord, de a piaci folyamatok a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak sem kedveztek.

A dollár árfolyama a forinttal szemben alig módosult: a keddi 172,35/45 után szerda reggel 172,70 forint körül alakult.

A szerdai kereskedés során új negatív rekordot ért el a román lej a bankközi piacon. Annak következtében, hogy a befektetők folytatták a deviza eladását, mert egyre aggasztóbbnak tartják a román gazdaság kilátásait, a keddi adásvételt még 3,4945 lejen záró euró szerda délben már 3,52 lejt ért - az árfolyam egy esztendeje nem volt ilyen magas.

A lej, amely az elmúlt hat hónapban a feljövőben lévő európai devizák közül kiemelkedően jól teljesített, azt követően indult gyengülésnek, hogy kérdésessé vált növekedésének fenntarthatósága, és aggályossá vált egyre csak dagadó kereskedelmi hiánya. Az elbizonytalanodás pozícióik zárására késztette/készteti a befektetőket - véli egy külföldi bank devizakereskedője.

A gyengülésben nem elhanyagolható szerepe van ugyanakkor annak is, hogy a dollár látványosan meggyengült, és szerte a világon magával rántotta a feltörekvő devizákat; Ázsiában esett a dél-koreai, az indonéz, a fülöp-szigeteki és az indiai deviza árfolyama - még a dollárral szemben is, így az euróval szemben látványosan gyengültek. A török líra a dollárral összevetve némileg javult ugyan, de pozícióit rendkívül bizonytalannak, ingadozónak ítélik a helyi kereskedők. A dollár piaci helyzetével magyarázták a horvát kuna és a forint szerdai gyengülését is.

[origo]/MTI