Javult az unió termelékenysége

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek lemaradása után ismét jobb mutatókat produkál az EU termelékenységének növekedése, mint az Egyesült Államoké. Elsősorban a német magánszektor húzta fel az európai adatot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió közelített az Egyesült Államokhoz az elmúlt két évben a termelékenység növekedésében, de a közeledés a gazdasági növekedés ciklikus tényezőinek köszönhető - állapította meg a brüsszeli bizottság szerdán közzétett éves jelentésében.

"A termelékenység tartós növeléséhez, a gazdasági vezető szerep eléréséhez az EU-nak tudni kellene kezelnie az alacsonyabb termelékenységnövekedés okait" - állapítják meg az uniós teljesítményről szóló értékelésben.

Az EU a kilencvenes években és a mostani évtized első felében teret vesztett az USA-hoz képest a termelékenység növekedésében. 2005 közepe óta azonban jelentős mértékű a közeledés. 2006-ban az unióban a termelékenység 1,5 százalékkal (az euróövezetben 1,4 százalékkal) nőtt, szemben az USA-ban mért 0,9 százalékos növekedéssel. A jelentés szerint 2007-2008-ban is kedvező lesz az összevetés az unió szempontjából, bár a közeledés üteme kisebb lesz - állapítják meg.

2002 és 2006 között az amerikai termelékenység éves átlagban 2,1 százalékkal nőtt, miközben az unióban mindössze 1,3, az euróövezetben 1,0 százalékos növekedést mértek.

Döntően a német magánszektor javuló teljesítményének köszönhető a termelékenység újabb gyorsulása, Németországban ugyanis 2,7 százalékkal, míg Franciaországban csak 1,2 százalékkal nőtt 2006-ban a termelékenység.

Az eurózónán kívül Nagy-Britanniában 2,0 százalékkal javult a termelékenység tavaly, és gyors volt a javulás az unió új tagországaiban is, elsősorban Lettországban (7,0 százalék). Bár az idén és jövőre is gyorsabban bővülnek az európai gazdaságok, mint az amerikai, a bizottság szerint nehéz megjósolni, hogy mikor történnek meg a tartós növekedést lehetővé tevő szerkezeti változások.

Európában számos szektorban ( nagy-és kiskereskedelem, pénzügyi szolgáltatások, elektronikai ipar, optikai berendezések gyártása, információs technológia) lassúbb volt az amerikaihoz viszonyítva a termelékenység növekedése.

A bizottság kiemelte a jelentésében a 2000-ben elfogadott úgynevezett lisszaboni stratégia jelentőségét, amely tíz éven belül a világ leginkább versenyképes gazdaságának létrehozását tűzte ki célul, továbbá a kutatásnak, a fejlesztési beruházásoknak, az unió egységes piacát akadályozó korlátozások leépítésének fontosságát.