London megosztott a hétfői kamatdöntésről

Vágólapra másolva!
Megosztottak a londoni elemzők a hétfőre várható MNB-kamatdöntés ügyében. A véleménykülönbségeket jelzi, hogy a szakértők egy része a forintgyengülés ellenére - a "szánalmas" növekedési adatok miatt - várja a novemberi kamatcsökkentést, de van olyan nézet is, amely szerint akár kamatemelés is következhet belátható időn belül.
Vágólapra másolva!

Az MTI által csütörtökön kérdezett londoni elemzők közül Olivier Desbarres, a Crédit Suisse európai felzárkózó piaci stratégiáért felelős alelnöke azt mondta: hétfőre nem vár kamatcsökkentést, mert szerinte az MNB előbb látni akarja, hogy az euró forintárfolyama 255 alatt stabilizálódik.

Desbarres szerint ha ez megtörténik, és a novemberi infláció érdemi csökkenést mutat, akkor decemberben nyílhat mód egy negyed százalékpontos csökkentésre.

Michal Dybula, a BNP Paribas befektetési csoport közép-európai közgazdásza ugyanakkor azt mondta: a magyar gazdaság a "szánalmas" növekedési adatok után "ordítva követeli" a kamatcsökkentést. Dybula szerint a jelenlegi forintgyengülés "nem olyan vészes", jövőre ugyanakkor - főképp a belépő kedvező bázishatások révén - jelentős dezinfláció várható.

A szakértő hozzátette: a jelenlegi inflációs nyomást olyan tényezők okozzák - globális energia- és élelmiszerár-sokk -, amelyek kívül esnek a magyar jegybank pénzügypolitikai hatókörén, ezért feszesen tartott kamatpolitikával sem lehet azokat ellensúlyozni.

Dybula szerint ezért a Monetáris Tanács hétfőn jó eséllyel a kamatcsökkentésre szavaz.

Ugyanígy vélekedtek a Barclays Capital és a UBS befektetési bankok csütörtökön kérdezett londoni térségi szakértői is. Ez utóbbi cégnél szintén azt mondták az MTI-nek, hogy a forint jelenlegi gyengülésénél nagyobb figyelmet fognak kapni a gyenge növekedési adatok.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege ugyanakkor csütörtöki elemzésében idézte Csermely Ágnesnek, az MNB főközgazdászának egy nyilatkozatát, amely szerint a magas élelmiszer- és olajáraknak hatása lesz a hosszú távú inflációs kilátásra, és a jelenlegi környezetben "óvatos pénzügypolitika" szükséges.

A GS értelmezése szerint ez figyelmeztetés arra, hogy az inflációs kilátások nem jók, és az MNB "nem fog rohanni a kamatcsökkentéssel".

A Goldman Sachs azt várja, hogy a magyar jegybank a hétfőn esedékes inflációs jelentésben 3 százalék körüli szintre emeli a 2009-es átlagos inflációra adott előrejelzését (az eddigi 2,4 százalékról), és Csermely Ágnes "nyilatkozata növeli az esélyét annak, hogy (az előrejelzés) kissé még e fölött is lesz".

A ház egy korábbi londoni előrejelzésében azt is jósolta, hogy az MNB a novemberi inflációs jelentésben a 2008-as átlagos inflációra adott prognózisát szintén emelni fogja, várhatóan 0,9 százalékponttal 5,4 százalékra, az eddigi 4,5 százalékról.

A GS csütörtöki elemzése szerint "jóllehet még mindig vannak elemzők, akik kamatcsökkentést várnak hétfőre", a cég azonban nem hiszi, hogy az MNB akár novemberben, akár decemberben kamatot csökkentene.

A cég kitart a jövő évi, összesen fél százalékpontos kamatcsökkentésről szóló prognózisa mellett, de csütörtöki elemzésében megjegyzi: ha a forint továbbra is a jelenlegi ütemben gyengül, e csökkentések is elmaradhatnak, sőt a piac elkezdhet kamatemeléseket árazni.

A Goldman Sachs londoni részlege szerint ez utóbbi nem várható, ha a forint 260 körül vagy ez alatt marad. Egy esetleges gyors forintgyengülés azonban "megszólaltathatja a riasztókat", és ha felmerül az MNB hitelességvesztésének kockázata, és (emiatt) az árfolyam kicsúszna az ellenőrzés alól, az végül valóban kamatemelést eredményezhet. E forgatókönyv esetére a ház első menetben fél százalékpontos emelést valószínűsítene.

A GS már november első felében, befektetők számára összeállított, átfogó felzárkózó piaci helyzetelemzéseinek akkor közzétett legújabb kiadásában közölte, hogy a magas infláció miatt az idén már nem számít további magyarországi kamatcsökkentésre, és azt várja, hogy az általa eddig jósolt 6,50 százalék helyett 2008 első negyedében csak 7,00 százalékig csökken a magyar jegybanki alapkamat.

A JP Morgan globális bankcsoport londoni befektetési részlege minapi térségi elemzésében azt írta: az eredetileg novemberre adott következő kamatcsökkentési előrejelzését 2008 első negyedére tolja át, mivel "meredeken romlanak" a rövid távú magyarországi inflációs kilátások, és a monetáris tanács óvatosabb, mint azt a ház várta. A cég mindazonáltal kitart azon várakozása mellett, hogy az MNB-alapkamat 2008 végéig 6,50 százalékra csökken