Gyurcsány tartós gazdasági dübörgést akar

Vágólapra másolva!
A globalizáció körülményei között a tartós növekedés biztosítását nevezte a legfőbb feladatnak és a legnagyobb kihívásnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Frankfurtban Európa egyik legtekintélyesebb pénzügyi fórumán, a nagy európai bankok vezetőit tömörítő Európai Bankárkonferencián.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kijelentette: egyidejűleg kell törekedni arra, hogy mind a gazdaság, mind a társadalom erősebb és versenyképesebb legyen. A kettő látszólag konfliktusban áll egymással, de közöttük összhangot kell teremteni.

Az immár 17. ilyen jellegű kongresszus házigazdája az Európai Központi Bank, valamint a három legtekintélyesebb német magánbank, a Deutsche Bank, a Commerzbank és a Dresdner Bank. Gyurcsány Ferenc mellett az előadók között volt egyebek között Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, Angel Gurría, az OECD főtitkára és Mario Monti, az Európai Unió volt versenyügyi biztosa.

Előadásában a magyar miniszterelnök nyomatékosan utalt arra: nem tartozik azok közé, akik az Európai Uniótól, az Európai Bizottságtól várnák a versenyképesség biztosításával összefüggő feladatok megoldását. Annak a nézetének adott hangot, hogy az egyes országok rendelkeznek az ehhez szükséges, leghatékonyabb eszközökkel, legyen szó akár a pénzügy-, akár a jövedelempolitikáról, akár a munkaerőpiacot befolyásoló eszközökről.

Az Európai Uniót ugyanakkor sikertörténetnek nevezte, amely - mint utalt rá - a történelemben eddig példátlan módon a kontinensen békét és demokráciát biztosított. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a jövőt illetően vannak bizonytalanságok, amelyekkel szemben közös erőfeszítésekkel kell felvenni a harcot.

A miniszterelnök ennek kapcsán a nemzetközi hitelválságra, illetve az energiapiaci nehézségekre utalt, s ezek leküzdése érdekében rendszeres párbeszédet sürgetett a politikai és az pénzügyi vezetők között. Szavai szerint a versenyképesség növelése érdekében nagyobb együttműködésre van szükség a vállalatok között is.

A Mol olajipari vállalattal kapcsolatos osztrák-magyar vitára utalva ugyanakkor hangoztatta: az üzleti megoldások híve, de mindez csakis tisztességes tárgyalások alapján képzelhető el. Egyidejűleg fontosnak nevezte a stratégiai szektor védelmét.

A továbbiakban Gyurcsány Ferenc a magyarországi reformokról tájékoztatta a pénzügyi és üzleti vezetőket. Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltással és a szociális piacgazdaság bevezetésével Magyarország a kötelező házi feladatot teljesítette, most azonban ismét rendkívül nehéz feladatok előtt áll. Szavai szerint alkalmazkodni kell a globalizáció körülményeihez. Ebből kiindulva a legfontosabb teendőnek az emberek gondolkodásának megváltoztatását nevezte, annak felismerését, hogy a szabadság felelősségvállalással jár, s mindezt - mint hangsúlyozta - nehéz megtanulni.

A kormányfő Magyarország és a szomszédos országok nevében is némi önkritikát gyakorolt, hangoztatva, hogy a politikusok sok esetben a népszerűséget választották, s Brüsszeltől várták a választ a kialakult gazdasági nehézségekre. Franciaország és Németország példájára utalva hangsúlyozta, hogy a több évtizedes demokrácia ellenére mindkét országban állandó és mélyreható reformok folynak.

Magyarországról szólva Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a kormány egyszerre hajt végre költségvetési és strukturális reformokat. Ami az előbbit illeti, hangsúlyozta, hogy a tavalyi 11 százalékról 2009-re mindössze 3-3,2 százalékra kívánjuk csökkenteni az államháztartási hiányt. Várakozásaink szerint az infláció 2009-re 3 százalékos, a növekedés pedig 4 százalékos lesz, s mindennek elérése egyedülálló és páratlanul nehéz feladatnak számít - jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva: a költségvetési, takarékossági reformok önmagukban nem elegendők, s szükség van szerkezeti reformokra is.

Ezek sorában a kormányfő tájékoztatta a hallgatóságot az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer területén folyó reformtörekvésekről, elismerve, hogy ez - mint hangoztatta - hatalmas népszerűségvesztéssel jár. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy rövid távon semmiképp sem a népszerűség útján kíván haladni, és végre kell hajtani a reformprogramot. Ez a program elkerülhetetlen, és az ország javát szolgálja - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, s annak megvalósításához a nemzetközi pénzvilág bizalmát és támogatását kérte.