Vágólapra másolva!
A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a rendőrség november közepén kétnapos közúti ellenőrzési akciójában több mint 500 járművet ellenőrzött; az esetek egyötödében a járművezetők nem tartották be az előírt vezetési és pihenőidőket - közölte a Hatóság pénteken. 
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzést november 12-én és 13-án tartották az M0-ás főúton és az M5-ös autópálya mellé telepített tengelysúlymérleg melletti telephelyen, szokatlan időszakban, reggel 6 és este 8 óra között. Az ellenőrök több mint 500 jármű műszaki állapotát, környezetszennyezését és tengelyterhelését vizsgálták, emellett ellenőrizték az okmányokat és a vezetési és pihenőidők betartását is. Az ellenőrzött járművek 58 százaléka magyar volt.

Az NKH munkatársai 561, a vezetési és pihenőidőt nyilvántartó menetíró korongot ellenőriztek, és 114 menetíró korong esetében tapasztalták azt, hogy a járművezetők megsértették a vezető és pihenőidőre vonatkozó szabályokat. Ez kiugróan magas arány a korábbi ellenőrzési tapasztalatokhoz képest; a szabályok megsértőivel szemben eljárást indít a hatóság - olvasható az NKH közleményében.
Hozzátették: a vezetési- és pihenőidőre vonatkozó szabályok ilyen mértékű megsértése vélhetően annak tudható be, hogy a reggel 6 és 8 óra körüli munkakezdést követően a túlvezetés délután 16-18 óra körül következik be.