Harmadával drágulhat a türkmén gáz

Vágólapra másolva!
Legalább 30 százalékkal kérne többet Türkmenisztán a földgázáért 2008-ban az orosz Gazpromtól. Mindezt az orosz nagyvállalat első számú embere, Alekszej Miller tudatta az Interfax hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Oroszország 50 milliárd köbméternyit kap a közép-ázsiai országtól, mégpedig a feléért annak az árnak, amit az EU felé számít fel saját gázszállításai után.

A Gazprom Gazprom-Export elnevezésű leányvállalata megvásárolja a Türkmenisztánban, Üzbegisztánban és Kazahsztánban kitermelt gázt, majd eladja azt az 50 százalékban ugyancsak a Gazprom tulajdonában lévő svájci RosUkrEnergo Rt.-nek.

A RosUkrEnergo szállítja a közép-ázsiai gázt az orosz-ukrán határig, s ott eladja az UkrGaz-Energo Zrt.-nek. Ez a társaság adja aztán tovább a földgázt.

Októberben Kijevben valóságos pánikot keltett, hogy a türkmén elnök bejelentette: az Oroszországgal fennálló, 2009-ig érvényes szerződésben foglalt ezer köbméterenként 100 dolláros földgáz árat 50 százalékkal kívánja megemelni.

Szinte a teljes türkmenisztáni gázmennyiség az országból kivezető egyetlen gázvezetéken át Oroszországba s onnan Ukrajnába folyik.

Az áremelés - amennyiben az orosz partner elfogadja - elsősorban Ukrajnát sújtja majd.