Kivételezettek a kórházak és az iskolák

Vágólapra másolva!
A közintézmények számára várhatóan mégis olcsóbban adná a kormány a jövő évi áramot - derül ki a szombati Népszabadságból. A kórházak és iskolák átlagosan 10-15 százalékos áremelésre számíthatna. A terv úgy pattant ki, hogy egyes villamosenergia-kereskedők épp a "sáv" ellen tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

A piac felszabadításának felrótt korábbi, 30-40 százalékos áramáremelési becslések tompulnak. Szerdán ugyanis kiderült, a kormány egy rendeletével előkészítette annak lehetőségét, hogy ne csak a lakossági fogyasztók áramát vonják ki az elvben jövő év elejétől nyitott piacról, hanem a közintézményekét is. Eddig ugyanis az árampiacon az összes "nem lakossági" fogyasztót - legyen az gyár, üzlet, kórház vagy iskola - egy kalap alá vették - írta a Népszabadság.

Az uniós szabályok szellemében jövő év elejétől úgymond "megnyíló" teljes magyar árampiacról elsőként a lakosságot vonták ki. Mint az várható volt, a "felszabadított" piacon a nagykereskedelmi árak felszöktek, így a kiskereskedelmi árakra is 30-40 százalékos becslések születtek. Bár ez ellen a céges vevők tiltakoztak, megfigyelők szerint az amúgy is rosszul fizető állami-önkormányzati szféra intézményeit egy ekkora emelés még inkább földre küldte volna.

Bár e kör 2008-as áramát a kereskedők egy árverésen már átvették, a kormány azóta "talált" még egy, eddig el nem adott mennyiséget, amit a lakosságéhoz hasonló külön "sávba" küldhet. Mégpedig az importált áramok között. Arra az állami Magyar Villamos Művek (MVM) árverésén is felhívták a figyelmet, hogy a kisebb árammennyiségek beszerzésének feltételei még november-decemberben is tisztázódhatnak. A közintézmények áramát - mint az a Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesületének (MVKE) szerdai nyílt levele nyomán kiderült - a kormány egy alacsony árú, szlovákiai importból fedezné.

Nem maradhatnak áram nélkül iskolák és kórházak, meg kell akadályozni, hogy csőd közelbe kerülhessenek közintézmények csak azért, mert nem tudják kifizetni a villanyszámlát - reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő a Népszabadság azon értesülésére, miszerint a közintézmények számára várhatóan mégis külön "sávban" adná a kormány a jövő évi áramot.

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, a kormány elkötelezett az árampiac megnyitása mellett, mert ez a fogyasztók érdeke: a verseny hosszú távon az árak féken tartásához és jobb szolgáltatásokhoz vezet. Hangsúlyozta ugyanakkor az átmeneti időszakban szükség van a piaci folyamatok tompítására. A kormánynak ugyanis az a dolga, hogy figyelembe vegyen más szempontokat is, ne csak a piac érdekeit, és ha valóban fontos érvek szólnak mellette, akkor közbeavatkozzon.