Simor támogatja a költségvetési hivatal felállítását

Vágólapra másolva!
Fontos, hogy Magyarországon is elfogadjanak egy olyan, a világ számos országában működő törvényt, amely közép- és hosszútávú fiskális szabályokat tartalmaz, illetve a kormánytól független hivatal felállítását írja elő - közölte Simor András.
Vágólapra másolva!

A jegybank elnöke elmondta: egy ilyen hivatalnak éppúgy vizsgálnia kell a költségvetési előrejelzéseket, mint a költségvetési törvény tartalmát, és minden törvényjavaslatot, amely módosíthatja a költségvetés bevételi-, és kiadási oldalát.

"Egy ilyen törvény minősített többséggel való elfogadása jelentősen csökkentheti annak kockázatát, hogy Magyarországon olyan fiskális politika valósuljon meg, amely az elmúlt 17 évben minden választást megelőzött" - fogalmazott Simor, akinek az a véleménye, hogy egy ilyen törvény elfogadása esetén a magyar befektetésekre számolt kockázati felár valamelyest csökkenhetne.

Az MNB úgy látja: minden parlamenti erőnek érdekében áll, hogy egy ilyen törvény megszülessen - hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy a legnagyobb parlamenti pártoknak a törvény elfogadása érdekében kell dolgozniuk. "A Magyar Nemzeti Bank nem kíván beleszólni a törvény szövegébe, ugyanakkor reméli, hogy a törvény hitelessé teszi a befektetők számára, hogy a költségvetés a jövőben felelősen viselkedik a választásokat megelőző évben is" - mondta Simor András.

Hasznos lenne, ha törvényt olyan megfogalmazással fogadnák el, hogy a költségvetési hivatalnak több joga lenne, mint a nyilvánossághoz fordulni, mert az "semmilyen kötőerőt nem jelent" - felelte a hivatal vétójoggal való felruházásával kapcsolatos kérdésre a jegybank elnöke. Utalt rá, hogy az MNB is hiába fordult a nyilvánossághoz a múltban akkor, amikor jelezte, hogy a költségvetési előrejelzések nem felelnek meg a "legvalószínűbb valóságnak".