Puhább lehet a jövő évi költségvetés

Vágólapra másolva!
Csaknem 15 milliárdot osztana szét a kormány a költségvetési terv módosításakor. Kissé puhább lehet a jövő évi költségvetés a korábban vártnál de, az alapvető számok nem nagyon módosulnak a keddi szavazáson - derül ki a hétfői Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

A 16 ezer milliárdos államháztartási kiadáson belül összesen 80 milliárd forintnál kevesebbet mozgatnának meg, a költési tervek alig fél százalékát érintik a kabinet által is elfogadhatónak tartott módosítások. Kedden azokról a változásokról szavaznak a képviselők, amelyek érinthetik a főszámokat: a hiányt vagy a tárcák kereteit. Ezt a belső átcsoportosítások követik majd.

Csak a sajátjait: a 26, a kabinet számára is elfogadható módosítás mindegyike az utolsó pillanatban érkezett, a többséget a költségvetési bizottság jegyzi - olyan javaslatok ezek, amelyeket valójában maga a pénzügyi kormányzat tesz. Kérdés, hogy az utóbbi hetekben több ügyben is a kormány ellen voksoló frakciók most miként fogadják ezeket az elképzeléseket.

A javaslatok kisebbik része a korábban kötött megállapodások átvezetését jelenti a büdzsében. Ilyen a közalkalmazotti béremelés: az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kötött alkunak megfelelően változtatják a közalkalmazotti bértáblát, és emiatt kapnak 40 milliárd forintot az önkormányzatok - a béremelések fedezetére az erre elkülönített keretből. Jelentősebb módosítás, hogy a költségvetés - tervezett - hiánya a liberálisokkal kötött megállapodásnak megfelelően 22 milliárd forinttal kisebb lehet.

A kormányzati módosítások azonban a liberálisok keményítésére puhító válaszokat is adnak, ez nem a deficit növekedésében, hanem a tartalék csökkenésében mutatkozik meg. Az egyetlen ettől eltérő módosítás az, amely a várható többletbevételeket költi el: a kormány szerint ugyanis az "Új Rend Program" sikereire máris lehet kiadást alapozni. Nevezetesen: miután több lesz a sebességmérés, nagyobb lesz az állami bevétel 1,5 milliárd forinttal, és ezt a pénzt már előre oda is adják a rendőrségnek. Ez is benne van a tervezetben.