Gyurcsány az OMV-vezérrel tárgyal

Vágólapra másolva!
Kölcsönös egyeztetés és megállapodás eredményeként az osztrák kancellár fogadta a Mol Rt. vezérigazgatóját, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig szerdán találkozik az OMV vezérigazgatójával, Wolfgang Ruttenstorferrel - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. Hernádi Zsolt a múlt héten járt Alfred Gusenbauer osztrák kancellárnál.
Vágólapra másolva!

A Mol és az OMV ügyében Gyurcsány Ferenc és Alfred Gusenbauer többször is egyeztetett: június végén telefonon beszéltek, októberben pedig együtt vacsoráztak Bécsben. A mostani két találkozó, értesülések szerint osztrák kezdeményezésre jött létre, és a magyar álláspont a korábbiakhoz képest nem változott.

Az OMV szeptember végén bejelentette: a Mol-részvények 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a Molra, részvényenként 32 000 forintért. A kormányszóvivő ezután azt mondta, hogy az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekintik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök akkor úgy vélekedett, újraállamosításnak tartaná, ha az OMV átvenné az irányítást a Mol felett. Azt kérte az igazságügyi minisztertől, készítsen elő egy szabályozást az Európai Unió normáival összhangban annak érdekében, hogy a magyar állam kontrollt tudjon gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban. Az erre hivatott, "lex Mol" néven ismertté vált törvényt az Országgyűlés az összes parlamenti párt támogatásával október 8-án elfogadta.