Bob Geldof, Afrika védelmezője

Vágólapra másolva!
A szegénység ellen kampányoló Bob Geldof és egy Afrikát támogató csoport, a Data Afrikai Kereskedelmi Kezdeményezést mutattak be az Európai Unió és Afrika csúcstalálkozója előtt. Céljuk, hogy Afrikát a gyarapodó export és a regionális kereskedelem eszközeivel kiragadják a nyomorból, és közben óva intik a feket kontinenst a szerintük tisztességtelen Európától.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió méltánytalan kereskedelmi megállapodásokkal ront be Afrikába, állítja a Data; Bob Geldof, az egykori punk-zenész szerint pedig a fejlett világ elmulasztotta Afrikának tett ígéretei beváltását - írja a BBC. "A kezdeményezés annak sürgető szükségességét hangsúlyozza, hogy az EU és az USA piacait hozzáférhetőbbé kell tenni az afrikai termékek számára, és azt, hogy az afrikai termelőket megkárosító támogatásokat újra kell gondolni", mondja a Data.

Egyebek mellett az Afrikai Kereskedelmi Kezdeményezés rávilágít az EU azon erőfeszítéseire is, hogy új alkukat kössön a hajdani európai gyarmatokkal Afrikában, a karibi és a csendes-óceáni térségben. Ezeknek a gazdasági partnerségi megállapodásoknak (Economic Partnership Agreements; EPA) a korábbi kedvezményes kereskedelmi egyezmények helyébe kéne lépni az EU szándéka szerint, amelyeket a Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Organization) illegálisnak ítélt. A héten korábban Kenya, Uganda, Tanzánia, Burundi és Ruanda már elfogadta az EPA-t.

Az EU kereskedelmi biztosa, Peter Mandelson, és az unió fejlesztési biztosa, Louis Michel azt írták a The Guardien című lapban, hogy "az EU kereskedelmi megállapodásainak kritikusai a fejlődő világ megélhetését kockáztatják". Az ellenzők viszont úgy érvelnek, hogy az EPA tovább ronthatja a világ legszegényebb országai közé tartozó államok helyzetét, amint piacaik megnyílnak az EU tisztességtelen versenye előtt.

"Azok az afrikai országok, amelyek aláírták az egyezséget, 100 százalékos bebocsátást nyernek az uniós piacra, de cserében el kell fogadniuk az EU termékeire kirótt vámtarifa csökkentését," mondja a Data. Bob Geldof is azt mondja, hogy "nem lenne szabad a kereskedelmi liberalizációt a szegényekre erőszakolni". A kereskedelem ugyan kulcsfontosságú terület az extrém szegénység elleni küzdelemben, de nem igazán működik, mivel az afrikai gazdaságok nem vonzanak elég tőkét, mondja Geldof.

A fejlett országoknak inkább egy "Kereskedelemért segélyt" sémán keresztül kellene Afrikát segíteniük, ahogyan az USA tett Európával a második világháború után, és ez "megállítaná az emberek haldoklását a TV-képernyőkön," fogalmaz az 1984-es Live Aid főszervezője. A nyugati világ régebben a kínai szegénységre is így tekintett, de most már csodálattal nézik Kína, vagy India fantasztikus kilátásait, teszi hozzá. "Itt az idő, hogy a fejlett gazdaság Afrikába menjen" - sommázta Geldof.